Egyre többen szorulnak kórházi ápolásra

Egyre többen szorulnak kórházi ápolásra

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó – közölte Müller Cecília az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Sokan vannak közülük, akik már meg is gyógyultak.
A Magyar Hang ezúttal is tett fel kérdéseket – mások mellett – a Szent Imre kórházban kitört járvánnyal kapcsolatban, de válaszokat ezúttal is hiába vártunk.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kezdte a beszámolót, mégpedig azzal, hogy 7 teherszállító érkezik hétfőn Budapestre és több tonnányi egyéni védőfelszerelést hoznak. Az elmúlt hétvégén egyébként 3600-nál is többször kellett a rendőröknek intézkedniük a kijárási korlátozások szabályainak megsértése miatt, szombaton 1905, vasárnap pedig 1726 esetben. Azt is elmondta, hogy összesen 74 büntetőeljárás indult már rémhírterjesztés miatt.

Security Check Required

Müller Cecília ezúttal is a már ismert adatokkal kezdte: 280 főre emelkedett az elhunytak száma, 261 áldozat 61 év feletti. Idáig itthon 2583 fertőzöttet diagnosztizáltak, de fokozatosan nő a kórházi ápolásra szorulók száma, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos kitért a maszkokra is. A sebészi szájmaszkok kapcsán azt mondta, „békeidőben” ezeket használják például operáláshoz, hogy a beteget védjék meg. A speciális, úgynevezett ffp2 és ffp3 maszkok ugyanakkor a rendkívül apró baktériumokat is megszűrik, azok a viselőt védik meg, nem a környezetet. Vagyis, ha ez utóbbit nem egészséges személy viseli, akkor a kifújt levegővel tudja terjeszteni a betegséget. Müller Cecília szerint a saját, otthon készített maszkok esetében nagyon kevés a bizonyíték arra, hogy milyen szerepük van a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Mindenesetre, ha valaki használja, tegye azt helyesen: a száj és az orr is legyen eltakarva, szoros legyen, felvétel utána ne piszkáljuk, mossunk kezet a felvétel előtt és után is, használat után pedig mossuk ki.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A járványgörbe úgy néz ki, hogy van egy felfutás, majd elérkezik egy olyan szintre, amikor nagyjából stagnál a fertőzés. Ez jelenti azt a bizonyos platót, ahonnan már reménykednek abban, hogy kezd a járvány lecsengeni. Ennek hossza azonban kiszámíthatatlan.
  • A már felgyógyult ember vérplazmáját megkapott beteg kiegyensúlyozott állapotban. Reménykeltő az állapota, de időre van szükség, hogy lássák az eredményeket. Már hétfőn elkezdik felkeresni azokat, akik kigyógyultak a koronavírusból és vérplazmát adhatnak.
  • Kijelenthető az Kiss Róbert szerint, hogy az ingyenes parkolás eredményes volt. Kevesebben vannak a tömegközlekedési eszközökön, a járványgörbe pedig laposabb.
  • Három hajléktalanszállón jelent meg a koronavírus – mondta Müller Cecília.
  • A múlt hétvégén a Balatonnál 400 körüli intézkedés volt a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt.
  • Itthon az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó. Ők nyilvánvalóan sokkal veszélyeztetettebbek a munkájuk miatt. Sokan egyébként már meggyógyultak.
  • „Eszük ágában sincs” bezárni a gyermekotthonban lévőket – mondta Müller Cecília azon sajtóhírekre reagálva, hogy egyes intézményekből nem mehetnek ki.
  • 25 idősotthonról tudnak, ahol felütötte fejét a fertőzés, 64-en hunytak el.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak, sem szóban, sem pedig írásban. Hétfőn – többek között – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Folyik-e hatósági vizsgálat a Szent Imre-kórházban az intézményen belüli járvány miatt
  • Információink szerint csak az elmúlt napokban két orvos, két ápoló és egy gyógytornász esetében mutatták ki a koronavírust a Szent Imre-kórház dolgozói közül. Mindegyikük a gasztroenterológiai osztályon (is) szolgálatot teljesített. A nephrológián, kardiológián, intenzív osztályon is van pozitív orvos. A nephrológián két nővér, az intenzív osztályon gyógytornász és takarító is megbetegedett. A megfertőződött egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak?
  • Van-e közöttük olyan, aki lélegeztetésre szorul?
  • Van-e olyan, aki meggyógyult?