Elek István szerint Orbán Viktor páratlan politikai tehetség, aki kifordult önmagából

Elek István szerint Orbán Viktor páratlan politikai tehetség, aki kifordult önmagából

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú interjút adott az Indexnek Elek István közíró, rendszerváltó politikus. Orbán Viktor egykori tanácsadója elárulta, hogy már az első Orbán-kormány idején érvényesült valamelyest a kormányzás Orbán Viktor alkatából következő tekintélyelvű karaktere, és ez a miniszterelnök és a kormánytagok viszonyában is érezhető volt.

– De akkor ez még ennek ellenére döntően kollegiális kapcsolat volt, sem a kormány tagjai, sem a tanácsadók nem alárendelt végrehajtók voltak – tette hozzá, a hatékony kormányzás érdekében a centralizációt a maga részéről helyesnek is tartotta. Ám a későbbiekben „elkezdtünk jelentős lépésekkel távolodni attól az ideális viszonytól, amiben – a politikai közös nevező alapján – az ellenzék és a kormánypártok kölcsönösen méltányolva egymás helyzetét a korábban közösen megszabott jogosítványokkal élve működtetik az országot”. Ennek jele volt, hogy a miniszterelnök egyre kevésbé vett részt a parlamenti vitákban, és nem szavazták meg az ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságokat.

Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az 1993 őszétől 1998-ig tartó időszakban – amikor az MDF frakciójából való kizárása után átült a Fideszébe, és Orbán Viktor meghívta őta pártelnöki tanácsadó testületbe is – a Fidesz vezetői között Orbán még csak az első volt az egyenlők között. Képes volt ugyan a kulcskérdésekben érvényesíteni az akaratát, de arról még korántsem volt szó, hogy ő válogathatja ki maga mellé a vezetőtársait, és akkor cseréli le őket, amikor akarja.

Elek István még ma is úgy látja, hogy a Fidesz első kormányzása alatt és utána is a felsőoktatás fejlesztésén, a humán erőforrások növelésén, az egészségügyi rendszer bővítésén gondolkodott, és nem azon, hogy miként lehetne újabb százmilliárdokat kivonni ezekből a szférákból.

Szerinte a Fidesz szervezetében a radikális centralizáció a 2002-es választási vereség után, a polgári köri mozgalom kibontakozása, majd annak kudarca után következett be, amikor 2003-ban Orbán úgy döntött, mégis visszatér a párt élére, és azt újjászervezi. 

Mint Elek felidézi, Orbán akkor kérte és kapta meg azt a jogosítványt – a legközvetlenebb vezetőtársaitól is –, hogy lényegében ő határozhatja meg a párt politikáját és azt is, hogy ennek egy olyan pártszervezési rendszert, a választókerületi rendszert feleltessék meg, amelyben már nem úgy épül fel a párt, hogy vannak alapszervezetek, amelyek megyei testületeket választanak, hanem a választókerületek vezetői mindenütt megbízottak, akik közvetlenül Orbánhoz vannak becsatolva. Szerinte 2010 után ugyanígy épült fel az egész kormányzati rendszer is, így jutottunk oda, hogy „nem a hagyományos, párton belüli versengésben kiválasztódott és a tehetsége arányában fokozatosan felfelé lépegető társaság ül a parlamentben, hanem olyanok, akiket ő választott ki, és hozzá lojálisak.”

Úgy látja, mindabban, ami történt, nagy a felelőssége a 2002 és 2010 között kormányzó baloldalnak. De a hagyományos törésvonalak – a nemzeti kérdésben, a valláshoz és a kommunista rendszerhez való viszonyban – régebben, 1994 óta álltak fenn. Sőt, 1989-től kezdődően, a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásainak lezárásától a politikai kultúra folyamatos elvadulását látta. Ellenzék és kormánypártok egyre világosabban azonosították egymást engesztelhetetlen ellenfelekként. Mindez a 2000-es években két végletesen szembenálló politikai táborrá szervezte a politikai mezőnyt – fogalmazott a politikus, aki alapító tagja Karácsony Gergely 99 nevű új mozgalmának.

Rengeteg egyéb eseményt, tényezőt is felsorol, amelyek miatt a társadalom nagy többsége, benne a vesztes helyzetbe kerülő ellenzéki társadalomrész nem tudta idejekorán a jelentőségének megfelelően kezelni azt a szabadságkorlátozó folyamatot, ami 2010-ben elkezdődött. – Hosszú ideig az ellenzék nagy részének mintha képzelőereje se lett volna ahhoz, hogy felfogja, mi zajlik itt a szeme előtt – jegyezte meg.

Pedig a Fidesz választási programjában nyoma sem volt semmiféle radikális rendszerátalakítási igénynek. Az volt az üzenetük, hogy nagyobb felhatalmazással sokkal bátrabban fognak hozzányúlni a rendszerhez, megteszik azokat a korrekciós lépéseket, amelyek a hatékony kormányzás, a korrupció felszámolása, az igazságosabb, társadalmi egyenlőtlenségeket csökkentő politika érdekében szükségesek. Ami ehelyett történt, abban „ott van mindenekelőtt egy páratlan politikai tehetség, Orbán Viktor kifordulása önmagából, a pénz- és hatalomvágy sarkallta erkölcsi önmegsemmisítése – ami persze egy hosszabb folyamat eredménye –, de neki még 2010-ben is megvolt az esélye arra, hogy államférfivá nőjön, hogy ő lehessen az, aki a rendszerváltás utáni zűrzavaros évtizedeket lezárva felkínálja az országnak a nemzeti, a liberális és az ökoszociális értékek és felfogás közös nevezőjét, és akinek a vezetésével újraalkothatjuk a nemzeti politikai közösséget, konszolidáljuk Magyarhonban a nyugati típusú szabadelvű demokráciát, a 89–90-es rendszerváltók egykori közös álmát” – nyilatkozta Elek István.

Úgy véli, a Fidesz a hatékony kormányzásra való igyekezetében – mellesleg – megsemmisítette az egykori rendszerváltó erők közös nevezőjét is, a közös eszménynek tekintett, nyugati típusú demokrácia lényegét adó hatalommegosztás rendszerét, a tisztességes politikai verseny, tehát a kormányzati váltógazdaság intézményes feltételeit is.

Ami az ellenzék jelenlegi esélyeit illeti, elismerte, hogy a 2018-as helyzethez képest nagyon sok érdemi változás történt, és az előválasztást jó innovációnak tartja, csak éppen ez szerinte fékezi a felkészülést. 

Ma azt látja az ellenzéki pártok legsürgetőbb feladatának, hogy legalább a kormányváltás és a rendszerváltás összefüggéséről jussanak közös nevezőre. – Legyen közös, világos álláspontjuk arról, hogy alkotmányosan tiltott, kizárólagos hatalomra törekvéssel létrehozott, új önkényuralmi rendszerrel állunk szemben – szögezte le. 

Ha nem használja ki az ellenzék ezt a kegyelmi időszakot az alapos kormányzati felkészülésre, és ha helyzetbe kerülve úgy kezdi a kormányzást, hogy nincs részletes, átgondolt terve arról, hogy milyen lépéseket kell villámgyorsan megtennie a tényleges cselekvőképessége megszerzéséhez, akkor egy olyan hosszúra nyúló és a támogató bizalmát is felőrlő bozótharcra kényszerül, aminek könnyen lehet rossz vége – figyelmeztet.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy alkotmányjogi értelemben a jelenleg kormányzók kizárólagos hatalmát garantáló rendszer már 2013 tavaszára felállt, amikor elfogadták az Alaptörvény 4. módosítását, és ezzel megszűnt az Alkotmánybíróság joga, hogy az alaptörvény-módosításokat tartalmi szempontokból felülvizsgálhassa. Ettől kezdve nincs közjogi korlátja az orbáni hatalomgyár akaratérvényesítésének, se a törvényhozó, se az alkotmánymódosító, se az alkotmányozó hatalmának. „Azt csinál, amit akar.” Ezt a rendszert muszáj megváltoztatni, mert a létrehozására kétharmados többséggel sem lehetett senkinek alkotmányos felhatalmazása – tette hozzá. 

– Voltaképpen egy békés, alkotmányos rendet, jogállamot helyreállító forradalomra kellene vállalkoznunk, ehhez pedig legelőbb elő kellene hívnunk az állampolgári méltóság forradalmát – mondta. Úgy gondolja, ki kell használni azt, hogy a mostani alaptörvénynek is van egy úgynevezett ellenállási paragrafusa. „Ez megtiltja a kizárólagos hatalomra törekvést, és az ellenállást ezzel szemben mindannyiunk jogának, sőt kötelességének minősíti.”

Az interjút végül azzal a gondolattal zárja, hogy remélte, az Orbán-kormány méltó módon fog élni azzal a hatalmas lehetőséggel, amellyel a sors részelteti. Ez a feladat azonban sajnos másra maradt. „És tizenkét évvel később foghatunk hozzá – sokkal rosszabb körülmények között.”