Elektromos hiba miatt át kellett költöztetni a szegedi Covid-intenzívet

Elektromos hiba miatt át kellett költöztetni a szegedi Covid-intenzívet

Intenzív osztály a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sgt. 57. szám alatti épületében (Fotó: Szegedi Tudományegyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A villamoshálózatban fellépett súlyos üzemzavar miatt át kellett költöztetni az egyik koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív osztályt Szegeden – értesült a Magyar Hang. A hálózati meghibásodás a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának Kálvária sugárúti épületében történt. Több forrásból származó információink szerint az intenzív ellátásban nélkülözhetetlen berendezések – lélegeztetőgépek, monitorok, egyéb eszközök – maradtak áramellátás nélkül. Az üzemzavar öszefüggésben lehet a megnövekedett hálózati terheléssel, az egészségügyben használatos elektromos berendezések – lélegeztetőgépek, diagnosztikai eszközök, egyéb készülékek – ugyanis igen komoly áramfogyasztást generálnak.

Az áramellátás szünetelése – ahogy ezt egy neve említésének mellőzését kérő aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvostól megtudtuk – nem okoz azonnali leállást, összeomlást, hiszen a lélegeztetőgépek rendelkeznek akkumulátorral, épp az ilyen esetekre felkészülve. A vészhelyzet ugyanakkor nem bagatelizálható el, hiszen ezek az energiaforrások is végesek. Ha ezek is kimerülnek, marad a kézi pumpálás, ami amellett, hogy emberigényes feladat, kevésbé precíz, mint a gépi lélegeztetés.

A történtekről megkérdeztük a SZTE sajtóosztályát. Azt szerettük volna megtudni, hány intenzív terápiás kezelésre, lélegeztetésre szoruló beteg áttelepítéséről kellett gondoskodni, mindez mennyi időt vett igénybe, illetve történt-e elhalálozás az üzemzavarral összefüggésben. Az egyetem meglepő gyorsasággal válaszolt is, leszögezve: „valótlanok azok az értesülések, amelyek szerint tegnap este kézzel kellett volna lélegeztetni a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátóközpontjában.” Ilyesmit egyébként nem is állítottunk megkeresésünkben. A továbbiakban szó szerint közöljük az egyetem válaszát:

Határozottan leszögezzük, hogy valótlanok azok az értesülések, amelyek szerint tegnap este kézzel kellett volna lélegeztetni a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátóközpontjában. A betegellátásban semmilyen fennakadás nem történt.
A szegedi Járványügyi Ellátó Központ COVID intenzív osztályán 2020. november 18-án délután fél hatkor egy elosztó berendezés kapott zárlatot, ezért automatikusan lekapcsolt az elektromos rendszer. A műszaki hibát észlelve a műszaki ügyeleti osztály azonnal a helyszínre érkezett és kijavította a hibát.
A betegellátásban semmilyen fennakadás nem történt. Valótlanok azok a feltételezések, melyek szerint kézzel kellett volna betegeket lélegeztetni tekintettel arra, hogy az életfenntartó eszközöknek – így pumpáknak, lélegeztető gépeknek is – saját akkumulátoruk van, ami zavartalan működést biztosított addig is, míg vissza nem állították az áramellátást.
A betegek biztonságát szem előtt tartva, az érintett épületrészt szakemberek fogják alaposan átvizsgálni, hogy véletlenül se ismétlődhessen meg hasonló műszaki hiba. Az átvizsgálás érdekében került sor a betegek költöztetésére, mely során eredetileg is Covid intenzív ellátásra kijelölt helyiségekbe kerültek áthelyezésre, az ellátásuk itt folytatódik. Az áramszünettel érintett épületrész az átvizsgálás után újra Covid betegeket tud fogadni.