Elfogadhatatlan az MTA számára az OGYÉI favipiravir-feljelentése

Elfogadhatatlan az MTA számára az OGYÉI favipiravir-feljelentése

A koronavírus-fertõzöttek gyógyítására használt Favipiravir gyógyszer Budapesten 2021. április 3-án (Fotó:
MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia vezetése az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) feljelentése kapcsán, amelyet a gyógyszerhatóság a koronavírus elleni favipiravir gyenge hatásosságával kapcsolatban megjelent cikkek miatt indított, rémhírterjesztés vádjával.

Az OGYÉI január 31-én fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, mert szerintük 2021 decembere és 2022 januárja között különböző internetes médiumokban félrevezető állításokat tartalmazó cikkek jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről. A gyógyszerhatóság szerint a kifogásolt cikkek veszélyeztethetik a járvány elleni védekezés sikerét azzal, hogy megrendítik a bizalmat a gyógyszerekben. Azt azonban nem árulták el, mely cikkeket kifogásolják és mely állításokat tartják félrevezetőnek.

Az MTA keddi közleményében azt írja, a feljelentés pontos tartalma nem ismert. „Amennyiben a »rémhírterjesztést« a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése – az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján – megalapozatlan és elfogadhatatlan”. Az Akadémia mindenképpen elkerülendőnek tartja, hogy hatósági eljárás induljon tudósoknak a sajtóban vállalt szakmai véleménye miatt. – Egy tudósokat is érintő hatósági eljárás súlyos precedens volna, amely a személyes politikai meggyőződéstől függetlenül nagyon rossz hatással lenne a tudományos közösség tagjaira – teszik hozzá.

Ami a gyógyszer hatásosságát illeti, valóban van szakmai vita erről. Mint az MTA írja, a favipiravir egy széles spektrumú vírusellenes vegyület, amely in vitro és állatokban in vivo hatásosan gátolja a SARS-CoV-2 vírus szaporodását. Több tudományosan ellenőrzött közlemény szerint a korai favipiravirkezelés csökkentette a fertőzöttekben a vírusterhelést, így gyorsította a gyógyulásukat. – Ugyanakkor 2021 végére több tanulmány jelent meg, amely szerint nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban a favipiravir-kezelés nem bizonyult kellően hatékonynak – olvasható az állásfoglalásban.

Mint hozzáteszik, „a szakirodalom alapján a favipiravir antivirális hatékonysága korlátozott, függ a kezelés megkezdésének időpontjától és időtartamától, valamint az alkalmazott dózistól. Ebből kiindulva számos szakember sürgeti a favipiravirkezelés felváltását új antivirális szerek bevezetésével.” A közlemény szerint az otthoni antivirális kezelés új lehetőségei a molnupiravir és a paxlovid, melyek a megjelent vizsgálati eredmények alapján a favipiravirnál alacsonyabb dózisokban hatékonyabb kezelést tesznek lehetővé. 

Az MTA vezetői kiemelik, hogy a tudomány természetéből fakad a kételkedés, a vita, aminek – különösen egy eddig ismeretlen, új jelenség feltárása során – nem szabad gátat szabni, ugyanakkor megfelelő helyet és keretet szükséges neki biztosítani. A tudósokat illetően a feljelentés az Akadémia alapelveivel ellentétes és ezért számára elfogadhatatlan, erről az MTA elnöke levélben is tájékoztatja az OGYÉI és az EMMI vezetőit. 

Az állásfoglalás aláírói: Freund Tamás MTA-elnök, Kosztolányi György, Erdei Anna, Ádám Veronika, Kovács L. Gábor, Makara B. Gábor, Keserű György Miklós, Sótonyi Péter, Sarkadi Balázs, Ferenci Tamás és Oberfrank Ferenc.

Az OGYÉI feljelentését elsőként Ferenci Tamás biostatisztikus ítélte el, véleménycikkében a tudomány elleni példátlan támadásnak nevezve a lépést.