Elhunyt a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi

Elhunyt a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi

Meghalt Szabó György, a Gyuri bácsiként ismert bükki füvesember 94 éves korában, 2022. december 4-én. (Fotó: Györgytea/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó György, a bükki füvesember életének 94. évében, családja körében, bükkszentkereszti otthonában hunyt el, 2022. december 4-én. 

A hírt Szabó lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa közölte édesapja, illetve a nevével fémjelzett Györgytea Facebook-oldalán. „Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el” – írta.

Hozzátette: „Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá – és még annál is tovább”.

A Hvg.hu felidézte 2018-ban készült cégportréját a bükki füvesemberről: ebből kiderül, hogy Szabó György piacozó nyugdíjasként építette fel a népi gyógyászatra és a gyógynövényekre épülő több száz milliós bevételű családi cégét, a Györgyteát. A mesterséget javasasszony nagyanyjától tanulta. „Hét nemzedék ezzel foglalkozott nálunk a családban, nagymama titokban tudta csinálni, ha jött valaki tanácsért, és megbízható ember ajánlotta, akkor elmondta neki, hogy milyen teát, mire, hogyan kell használni” – nyilatkozta akkoriban Szabó Gyuri bácsi.