Elhunyt Gyekiczki András szociológus

Elhunyt Gyekiczki András szociológus

Gyekiczki András (Fotó: Mazsihisz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvankét éves korában meghalt Gyekiczki András szociológus-jogász – tájékoztatott kedden a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A tudós a szervezet Magyar Zsidóságért díjának kitüntetettje volt.

Gyekiczki András 1958. június 7-én született Pápán. Első húsz évét itt élte le, majd 1978-ban vették fel egyetemre. Kéri László és Stumpf István után, 1988 és 1990 között ő volt a Bibó István Szakkollégium igazgatója, így közeli kapcsolatban állt a rendszerváltás liberális ellenzékével. Aztán az SZDSZ mellett köteleződött el, 1994 és 1998 között Kuncze Gábor belügyminiszter kabinetfőnökeként dolgozott.

Kutatta az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetét, majd ezt 2012-ben a pápai zsinagógában „Elfeledett szomszédaink” címmel tette közzé, méghozzá Rajk László látványterveivel. A Mazsihisz nekrológja szerint ennek hatása a mai napig eleven, és ezt követték a más városok (Sopron, Szombathely) zsidó közösségeit bemutató kiállítások.

„Nem csak múzeumokban, levéltárakban kutatott, hanem kapcsolatba lépett szinte mindenkivel, aki a Pápán élt zsidó családok tagja, leszármazottja. Andrásnak hála, a világban szétszóródott hajdani pápaiak a kiállítás kapcsán újra kapcsolatba kerültek egymással, a várossal – és sokan a saját elfelejtett, eltemetett történeteikkel is. Unokatestvérek, hajdani iskolatársak, rég nem látott sorstársak találtak újra egymásra” – írta visszaemlékezésében a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, Toronyi Zsuzsanna.

Élete utolsó éveiben a Rumbach utcai zsinagóga állandó kiállításán dolgozott. Toronyi szerint itt a korábbi pápai tapasztalatokat igyekezett országos léptékben felhasználni. „Szívszorító, hogy éppen ma, július 14-én, a szabadság, egyenlőség és testvériség elveinek, saját értékeinek jelképes napján hagyott itt minket” – tette hozzá a múzeumigazgató.