„Elismerést a tanároknak!” – Interjú Horváth Péterrel

„Elismerést a tanároknak!” – Interjú Horváth Péterrel

Horváth Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azért azt gondolom, hogy az nagyon jól esne mindenkinek, ha azért a teljesítményért, amit ezek között a veszélyesebb körülmények között nyújtanak – nem is beszélve a digitális oktatás okozta többletfeladatokról – valamilyen elismerést kapna. Például ez megnyilvánulhatna a nyilatkozatok szintjén is erkölcsi elismerésként, de akár anyagi jellegűen. Leszögezném: nem a pénz miatt áll helyt senki, de fokozott a pedagógusok igénybevétele – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

(...)

Horváth Péter szerint a bérhelyzet problémáját folyamatosan meg kell említeni, hiszen a jelenlegi fizetések nem ösztönzik arra a diákokat, hogy a pedagóguspályát válasszák. Ez hosszabb távon az egész oktatási rendszernek problémát fog okozni, már csak azért is, mert az elkövetkező években sok pedagógus fog nyugdíjba vonulni, és őket a mostani számok alapján – vagyis hogy hányan járnak felsőoktatási képzésbe – nem tudják majd pótolni.

(...)

– Szinte bármelyik pedagógussal beszéltem egyértelműen kiderült, a tudásátadás szempontjából a jelenléti oktatás lényegesen hatékonyabb. Nem mindegy az sem, milyen időtartamról beszélünk: például ha egy egy-két hetes digitális átállásról van szó, ami alatt fel lehet dolgozni a már ismert anyagokat, az jobban tud hasznosulni, mint ahogy az hosszabb távon, például a tavaszi három hónapos digitális oktatás esetén történt.

Mennyire figyel az oktatási rendszer azokra a gyerekekre, akiknek nincsenek digitális eszközeik, és most lemorzsolódhatnak? Megosztó téma volt, hogy idén szeptembertől felállították az iskolaőrséget azokban az intézményekben, ahol erre igényt tartottak. Mit gondol, az eddigiek alapján mennyire vált be az iskolaőrség? Kaptak-e bármit is a pedagógusok a 82 ezer Béres-cseppen kívül a kormánytól a járványidőszak alatt?

A válaszokat és a Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével készült teljes interjút elolvashatja a Magyar Hangdecember 4-én megjelent 2020/49. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/49. számban? Itt megnézheti!