Elkaszálta az MSZP strandos népszavazási kérdéseit a választási bizottság

Elkaszálta az MSZP strandos népszavazási kérdéseit a választási bizottság

Strandolók a Balatonnál (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP egyik népszavazási kérdését sem. A szocialisták szabadstrandokat szerettek volna, illetve azt, hogy ne lehessen beépíteni a partmenti területeket.

Az MSZP első kérdésének lényege az volt, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandok ingyenesek legyenek. Az NVB 6:5 arányban azonban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető. Arra hivatkoztak, hogy ehhez alaptörvényt kellene módosítani, hiszen az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná. Márpedig az alaptörvény módosításáról nem lehet népszavazást tartani.

A második kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra 2020. augusztus 1. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat. Az NVB ezt már 7:4 arányban utasította el. Itt az volt az indok, hogy a változtatási tilalomról az önkormányzatok, az építési tilalomról pedig a kormányhatározat alapján az önkormányzatok és állami hatóságok dönthetnek, nem pedig az Országgyűlés. Márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani.

A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat. Az NVB 6:5 arányban itt is a a hitelesítés ellen döntött, részben a korábbi érvek miatt.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a döntések után úgy fogalmazott, hogy „politikai színjáték zajlott” az ülésen, a hatalom fél attól, hogy a magyar nép véleményt nyilvánítson. A szocialisták viszont – mit mondta – nem állnak meg félúton, folytatják a munkát és minden jogorvoslattal élni fognak. Egészen addig, míg nem lesz népszavazás vagy a kormány magától eleget nem tesz a követeléseiknek.