Ellenzéki politikusok nézhették meg a több ezer, raktárban porosodó lélegeztetőgépet

Ellenzéki politikusok nézhették meg a több ezer, raktárban porosodó lélegeztetőgépet

A raktárban porosodó lélegeztetőgépek (Fotó: Szabó Tímea / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnézhették a még koronavírus-járvány alatt vásárolt lélegeztetőgépeket az Országgyűlés Népjóléti Bizottságellenzéki tagjai – számoltak be róla közösségi oldalaikon az érintettek hétfőn.

A párbeszédes Szabó Tímea úgy írt erről Facebook-oldalán, „a lélegeztetőgép-raktárban jelenleg 12 ezer(!) lélegeztető áll bontatlanul azért, mert Szijjártó Péter a Covid alatt egy totál korrupt beszerzésen keresztül elherdált több mint 300 milliárd forintot az adófizetők pénzéből”. – A lélegeztetőknek csak az itteni tárolása, azaz a raktárbérlés havonta(!) bruttó 82,5 millió forintba kerül. Az OKFÖ itteni tájékoztatása szerint itt, Gödöllőn (ahova most először jutottunk be a Covid óta) pontosan 7414 db invazív és 4731 db nem invazív (horkolásproblémákat segítő) lélegeztető porosodik raktáron, amelyeket valószínűleg már soha nem fognak tudni használni. Eladni nem tudják, ennyi gépre meg nincs szükségük a kórházaknak, ráadásul személyzet sincs, amely ennyi gépet kezelni tudna. El fog egyszer jönni az idő, amikor Szijjártó és baráti köre elszámolnak majd ezzel is – írta.

 

A bizottság DK-s elnöke, Varga Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a műszereket a koronavírus-járványra hivatkozva Fidesz-közeli cégek közreműködésével vették meg az akkori piaci áraknál sokkal drágábban, pedig már akkor is világos volt, hogy a gyenge minőségű lélegeztetőgépek ilyen mennyiségben senkinek sem fognak kelleni. – Az Orbán-kormány milliárdos üzletemberei azonban vaskos extraprofitot kaszáltak az üzleten. A Demokratikus Koalíció szerint immár bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány kétszer is meglopta a magyarokat a kínai lélegeztetőgépekkel: először akkor, amikor túlárazva megvették a gépeket, majd másodszor, amikor feleslegesen kellett fizetniük a tárolásért – tette hozzá.

A momentumos Sebők Éva pedig arról számolt be: „Ezek ma még túlárazott, kihasználatlan lélegeztetőgépek, hamarosan azonban – az elavulásnak és az állásukban is bekövetkező amortizációjuknak köszönhetően – műanyag- és fémhulladékká válnak. Hiba tett vállalást a külügy meg Kásler, alig sikerült elpasszolni belőlük néhányat. Addig viszont fizetjük a tárolást, fizetjük az állásában tönkremenő alkatrészek – pl. akkumulátorok – cseréjét. Ez utóbbi gépenként (!) 1000-1500-2000 euróba is kerülhet típustól függően. Bár pontos dátumot nem tudtak mondani, de az elavulás hamarosan elkerülhetetlenül bekövetkezik. Képzeljük el, ha ezt a felfoghatatlanul sok milliárd forintot ténylegesen a magyar egészségügyre költhettük volna”.