Első fokon húsz évre ítélték Portik Tamást

Első fokon húsz évre ítélték Portik Tamást

Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon húsz év fegyházbüntetésre ítélték a Fővárosi Törvényszéken Portik Tamást – számolt be róla az MTI. A Blikk korábban arról írt, hogy fokozott biztonsági intézkedések mellett indult meg a büntetőper tárgyalása, amelyen Portik személyesen is megjelent. A másodrendű vádlott, K. Gábor eközben tizennégy év fegyházbüntetést kapott. Portik a húsz évet az 1996-os ügetői merénylet, illetve gyerekkori barátjának 1999-es meggyilkolása miatt kapta. A bíróság úgy találta, Portik bízta meg Tanyi Györgyöt, hogy ölje meg Lakatos Csabát 1996-ban. Ebben az ügyben tehát felbujtóként, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében mondták ki bűnösnek Portikot. Szintén ő adott megbízást az említett fiatalkori barát, Gyüre József meggyilkolására.

A Fővárosi Főügyészség 2021-ben emelt vádat az 1999-es gyilkosság miatt, amelynek elkövetőjére és felbujtójára is életfogytiglani fegyházbüntetést kért.

Gyürét a nyolcvanas években még telefonfülke-fosztogató banda tagjaként ismerték a Telex cikke szerint. A kamasz Portik is ennek a csoportnak a tagja volt. A következő évtizedben már Portik maga szervezett egy bűnöző csoportot, ő adta ki a tagoknak az utasításokat is. Gyürével 1999-ben romlott meg a viszonyuk, ezután utasított Portik a meggyilkolására. A 36 éves Gyürét 1999. április 25-én, egy Karinthy Frigyes úti albérletben lőtték le. A tárgyalást a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosította, a Blikk szerint azért, mert „Portik esetében soha nem zárható ki a szökés vagy éppen az ellene irányuló támadás lehetősége”.