Épületet kaptak Erzsébetvárosban a távozó SZFE-sek, a Fidesz „brutális baloldali erőszakot emleget”

Épületet kaptak Erzsébetvárosban a távozó SZFE-sek, a Fidesz „brutális baloldali erőszakot emleget”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Épülete már van az erzsébetvárosi önkormányzat jóvoltából a Freeszfe Egyesületnek, felnőttképzésre is készülnek. Szurdi Panni másodéves hallgató elmondása szerint arra senkit nem biztatnak, hogy ne felvételizzen a Színház-és Filmművészeti Egyetemre, mivel ennek a képzésnek jelenleg nincs alternatívája, ugyanakkor várnák a jövőben azokat, akik a történtek után nem akarnak felvételizni az SZFE-re, és nem fontos nekik a diploma. A Fidesz úgy reagált a hírre: „brutális baloldali kulturális erőszak történt”.

Sajtótájékoztatót tartott a Freeszfe Egyesület a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szellemiségét tovább vinni hivatott alkotóműhelyről, amelyet a budapesti Damjanich utcában hoznak létre. Az eseményen Erzsébetvárosa polgármestere, Niedermüller Péter jelképesen átadta az új épület kulcsát az SZFE hallgatóinak, és közölte: a kormány elűzte őket a régi egyetemükről – erről a Hvg.hu tudósított hétfőn.

A Freeszfe egyesület a Damjanich utcai épületben nyit alkotóműhelyt és közösségi teret. Az egyesület részben azért jött létre, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók tovább dolgozhassanak együtt.

– A Freeszfe egyesület rövidtávú célja, hogy intézményen kívül tevékenységgel biztosítsa az oktatás folytonosságát, életben tartsa és átmentse az SZFE 155 éves szellemiségét, és hogy a hallgatók itt folytathassák a közös munkát az oktatókkal, attól függetlenül, hogy ők felmondtak-e vagy sem, illetve hogy a hallgatók az egyetemen kívánnak-e maradni vagy sem – mondta a lapnak Szurdi Panni, az SZFE másodéves hallgatója.  Arról is beszélt, a tiltakozás támogatói hónapok óta küldtek jelentős összegeket az e célból létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány számlájára: ezeket a támogatásokat használták fel az egyesület intézményi kereteinek létrehozására.

Arra is kitért, az egyesület a későbbiekben felnőttképzési programot is indítana, hogy megszólítsa azokat az érettségizett fiatalokat, akik nem szeretnének az új SZFE-re felvételizni, és nem fontos nekik a diploma, ugyanakkor azt hangsúlyozta: nem biztatnak senkit arra, hogy ne felvételizzen az SZFE-re, mert az ottani képzésnek jelenleg nincs alternatívája.

A kormánypárt szerint zeneiskoláé lett volna az épület

– A kereszténygyűlölő Niedermüller Péter elvette a méltán híres művészeti műhely, a Molnár Antal Zeneiskola elől az iskola számára felújított, az erzsébetvárosi Damjanich utcában található épületet – reagált a Fidesz kiemelve, ebben az iskolában tanult valamikor Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész és Presser Gábor, az LGT alapítója is.

– Az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, annak szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat, amely a szakmai elvárásoknak megfelelően, zeneszobákkal, hangszigetelt ajtókkal, ablakokkal, hangolóhelyiséggel és próbatermekkel rendelkezik. A Vattamány Zsolt által vezetett előző önkormányzat képviselőtestületének szinte minden tagja, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet. Ám ebben az új iskolában egy napot sem tudtak eltölteni a tanárok és a tanulók, mert a baloldali önkormányzat 2019 ősze óta nem adta birtokba nekik, akik azóta is bizonytalanságban élnek – állították. Hozzátették: „a több száz millió forintból felszerelt épületet most politikai célra használja fel az elszabadult hajóágyúként romboló DK-s vezetés. Ahelyett, hogy erzsébetvárosi művészpalánták tanulnának a nekik felújított iskolában modern, 21. századi körülmények között, most innen minden jel szerint egy kulturális álarcot viselő baloldali kampányközpont fogja mérgezni a közélet levegőjét”.

A Fidesz ezért felszólítja Niedermüller Pétert, hogy „haladéktalanul adjon hasonló felszereltségű és kialakítású épületet a zeneiskola számára, ahova az a 600 növendék, akiktől ma az épületet elvette, beköltözhet”. A kormánypárt azt is bejelentette, vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett a Niedermüller-féle politikai rablóbanda a pályáztatás során és magyarázatot vár arra a botrányt botrányra halmozó baloldali vezetéstől - beleértve a mindenhez bólogató Momentumot is -, hogy a baloldal választási ígéreteit megszegve honnan veszi a bátorságot Erzsébetváros zenei közösségének a lenézésére és arcul csapására.