Esztergom ingyen biztosított területet a kormányközeli fesztiválhoz

Esztergom ingyen biztosított területet a kormányközeli fesztiválhoz

Forrás: MCC/Facebook

Fotó: Gyurkovits Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingyen kapta meg Esztergom belvárosát a kormánybarát fesztivál címmel közölt cikket a Szabad Európa. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormányközeli MCC Feszt számára egy friss polgármesteri rendelet teremtette meg lehetőséget a terület ingyenes használatához. Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere egymaga hozott új rendeletet, melynek értelmében „A polgármester kérelemre Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érintő rendezvény esetén a [közterülethasználati] díjat elengedheti.” Hernádi június 14-én írta alá rendeletét, és egy hónappal később már be is futott egy kérelem, amely az esztergomi belváros jelentős részére kiterjedt. Ekkor már majd egy hónapja tudni lehetett, hogy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) a városban rendezi meg első fesztiválját, ahol a koncertek és bulik mellett olyan konzervatív személyiségek is felléptek, mint a Donald Trump volt amerikai elnököt és Orbán Viktort is nagyra tartó Tucker Carlson amerikai tévésztár.
A Szabad Európa szerint az MCC Fesztet szervező Moonlight Event Kft. hat–tíz napra kért engedélyt, nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi területre, ráadásul mindezt ingyen szerette volna megkapni „az esemény jellegére való tekintettel”. Hernádi Ádám a „kulturális rendezvényre” egy hét elteltével meg is adta a közterület-használati engedélyt, annak díját pedig elengedte. Becslések szerint a lefoglalt területért mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna Esztergom. A díj elengedése nemcsak azért vet fel kérdéseket, mert mind az MCC-nek, mind a kormánnyal különösen jó kapcsolatot ápoló Moonlight Eventnek lett volna miből kigazdálkodnia az összeget, hanem azért is, mert a rendezvényen kereskedelmi tevékenység is folyt.

Címkék: Esztergom, MCC