Ez derül ki a koronavírusban elhunytak adataiból

Ez derül ki a koronavírusban elhunytak adataiból

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétették a Magyarországon eddig koronavírus miatt elhunyt személyek életkorát, nemét és alapbetegségeit a kormányzati koronavírus-információs felületen.

A leggyakrabban visszatérő alapbetegség a szív-és érrendszeri megbetegedés volt 5 esetben, 4 esetben pedig magas vérnyomással küzdött a páciens, ami két esetben más alapbetegségekkel és az egyik elhunytnál igen magas életkorral (90 év) párosult, a másik két esetben kizárólag a magas vérnyomás szerepel alapbetegségként – így az egyik legfiatalabb áldozat, egy 41 éves nő, valamint egy 75 éves férfi esetében is.

Egy 65 éves korában elhunyt koronavírus fertőzött rosszindulatú daganatos betegségben szenvedett. Egyedül egy 80 éves férfi páciens esetén nem volt adat más betegségekről.

A 16 elhunyt személy átlagéletkora 71,4 év.

Több fiatal és gyermek is van a fertőzöttek között | Magyar Hang

A legfiatalabb korban elhunyt két beteg egy 38 éves, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban és alkoholos májkárosodásban szenvedő férfi és az a 41 éves nő, akinek az esetében a magas vérnyomás volt az alapbetegség. Náluk fiatalabb vagy hasonló korú halálos áldozat rajtuk kívül nem szerepel a magyarországi adatsorban.

A két ötvenes éveiben járó elhunyt egy 53 éves férfi és egy 59 éves nő. Előbbi áldozat szív-és érrendszeri betegségben szenvedett, utóbbi vesetranszplantáción esett át, cukorbeteg volt, COPD krónikus tüdőbetegséggel, magas vérnyomással és iszkémiás szívbetegséggel (ISZB) is küzdött, ami a szív koszorúereinek keringési zavarát jelenti.

Nagyon, nagyon, nagyon durván jogsértő, amit az operatív törzs tett | Magyar Hang

A fenti négy áldozaton kívül 12 hatvanöt éves vagy annál idősebb páciens halt bele a koronavírusba Magyarországon. A 80 éves férfin kívül mindegyikük esetében rögzítettek valamilyen alapbetegséget.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az adatok közzététele után arra hívta fel a figyelmet, hogy a közzététel módja álláspontjuk szerint személyiségi jogokat sért.

„A közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát joggal lehet követelni – ezt tesszük mi is, amikor a fertőzöttek területi statisztikáinak nyilvánosságát hiányoljuk. Miközben ez az adat továbbra sem ismerhető, ma közzétették a koronavírusban elhunytak listáját. Bár üdvözöljük, hogy az adatokat közzétették, azonban az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő” – fejtette ki a jogvédő szervezet.

A TASZ szerint nem elfogadható, hogy az adatokat időrendi sorrendben, sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra. Mivel az elmúlt napokban és hetekben egyes áldozatok nevükkel és haláluk időpontjával már megjelentek a nyilvánosságban, néhányan az elhunytak közül beazonosíthatóvá váltak, és a szűkebb vagy tágabb környezetük, vagy akár mindenki értesülhetett a súlyos alapbetegségeikről. A TASZ szerint ezt semmi nem indokolja, a jelenlegi megoldás tehát szükségtelen és kegyeletsértő.

"Csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek. A statisztikusok ismerik a felfedés és a felfedési kockázat fogalmait, amelyek figyelembevételével meg lehet határozni a közzétehető adatok körét kis esetszám mellett. E fogalmakat és módszereket az Nemzeti Népegészségügyi Központnak is alkalmaznia kellene. A közvélemény tájékoztatása fontos, de a jelenlegi módszertant át kell alakítani." – szögezték le közleményükben.