Ez lehetne a közös ellenzéki program alapja – volt kormánytagok álltak elő vele

Ez lehetne a közös ellenzéki program alapja – volt kormánytagok álltak elő vele

Bod Péter Ákos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A volt kormánytagokat tömörítő V21 csoport a jelenleg zajló folyamatokat felismerve döntött úgy, hogy egy társadalmi és gazdasági jövőkép, a Nemzeti Minimum Program megfogalmazásával segíti az ellenzéki erők programalkotását – nyilatkozta a Magyar Hangnak Bod Péter Ákos, a csoportosulás társelnöke. 

A közgazdászprofesszor arról is beszélt, olyan sorvezetőnek szánták a programot, amelyben a Jobbiktól kezdve a liberális modernizáló irányzatokig minden párt és csoportosulás egyet tud érteni.

– Ennek alapját a hónapok óta a pártvezetőkkel és szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetések adják, így a dokumentum megfelelő alapot adhat, egyfajta keretet jelenthet a közös program kialakításához – emelte ki Bod Péter Ákos. – Az álláspontok persze különbözőek, de ez a vitairatnak szánt program segítséget nyújthat az egyezség kialakításához, a későbbi együttműködéshez.

A professzor az időzítésről szólva elmondta, több okból döntöttek úgy, hogy éppen most hozzák nyilvánosságra a programot. Egyrészt a pandémia következtében egyre jobban zavarja az embereket, hogy a kormány továbbra is titkolózik, nem tudni, mire készül a belpolitikában, a gazdaságban, a külpolitikában, különös tekintettel az Európai Unióhoz fűződő viszonyunkban. Arról sincs információ, hogy milyen segítségre számíthatnak a válság miatt.bajba került emberek és vállalkozások. Másrészt a választások előtt most még van idő arra, hogy vitában szülessen meg a közös ellenzéki választási program, amelyen a szakértők jelenleg is dolgoznak. A jövő évben azonban már a kész programmal kell a választók elé állni, és megnevezni, hogy kik lesznek azok, akik a választók bizalmának elnyerését követően vállalkoznak annak végrehajtására. 

A rendszerváltás kell! Tisztességes és esélyteremtő államot akarunk! címmel megjelent Nemzeti Minimum Program rövid összefoglalását az alábbiakban közöljük.

A dokumentum készítői a felvezetésben kijelentik, „egyidejűleg kell elküldeni a NER-t és meghaladni a 2010 előtti társadalmipolitikai viszonyokat. Csak így lehet megakadályozni, hogy a jövőben bármely politikai csoport a hatalmat megszerezve felszámolja a jogállami kereteket és kettészakítsa nemzetünket. A rendszert váltó Országgyűlés társadalmi részvétellel dolgozzon ki egy új Alkotmányt, amit a nemzet népszavazással fogadjon el. Ajánljuk, hogy az új Alkotmány garantálja Magyarország minden állampolgára számára.” 

Egyenlő esélyeket, méltányos megélhetést!

A súlyos gondokkal küszködő egészségügy kiadásait és a béreket jelentősen emelni kell, önálló minisztériumra van szükség.

Reális létminimum számítások alapján emelni kell a nyugdíjakat, először a minimálbér felét sem elérő minimálnyugdíjakat, a minimálbért pedig az európai minimálbérhez kell igazítani.

A „családbarátnak” nevezett rendszer elsősroban a tehetősebbeket támogatja. ezért átfogó programot kell készíteni a gyermekszegénység felszámolására. 

Vissza kell vezetni a többkulcsos jövedelemadó rendszert, adómentessé tenni a minimálbért, a kiugróan magas általános forgalmi adót az európai átlaghoz igazítani, az alapvető élelmiszerek és a lakások után fizetendő áfát öt százalékra mérsékelni.

Önálló oktatási minisztériumot kell létrehozni, a tankötelezettséget visszaemelni 18 évre, az első diploma megszerzését térítésmentessé kell tenni.

Meg kell szüntetni a szegregációt, a roma felzárkóztatásra szánt uniós összeget a kormány kliensei helyett valódi felzárkóztatásra kell költeni, javítani kell a romák élethelyzetét.

Tisztességes piacgazdaságot, erős munkavállalói érdekvédelmet!

Hazai kis- és közepes vállalkozásokra épülő tudásalapú gazdaságot kell fejleszteni, biztosítani a tisztességes verseny feltételeit, a mezőgazdaságot átállítani egészséges élelmiszerek termelésére.

Új, a munkavállalók érdekeit szolgáló munkatörvénykönyvet kell készíteni, rendszeresen tárgyalni az érdekképviseletekkel, törvényben garantálni a szakszervezetek jogosítványait és pénzügyi függetlenségét.

Az eddig a kormány klientúrájához irányított uniós forrásokat az egyre jobban leszakadó régiók fejlesztésére kell fordítani, az önkormányzati szövetségek bevonásával valódi hatalommal rendelkező Regionális Fejlesztési Tanácsot kell létrehozni a vidék felemelésére.

A korrupció megszüntetése, a fideszes klientúra kiváltságainak eltörlése érdekében csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez.

A klímaváltozás következményeit figyelembe vevő, a környezetvédelem szempontjait szem előtt tartó zöldpolitika kidolgozására van szükség. Támogatni kell a helyi termelési és fogyasztási láncok kiépítését.

Jogbiztonságot és szólásszabadságot! 

A jelenlegi, a választói akaratot súlyosan torzító választási törvény helyett, új, arányos választási rendszert kell kialakítani.

A mostanra a Fidesz által leépített jogállamiság és a kiépített vezérelvű kormányzás korlátozása érdekében két ciklusra kellene korlátozni ugyanazon személy miniszterelnökké választhatóságát.

A köztársasági elnököt közvetlenül válasszuk meg, mert a jelenlegi rendszerben az Országgyűlésnek, és nem a nemzetnek akar megfelelni az államfő.

Vissza kell adni az önkormányzatoknak az egészségügyi alapellátást és az alapfokú oktatást, valamint a Fidesz által leépített hatásköröket, a helyi ügyekben legyen ismét önálló jogkörük.

A fideszes propaganda eszközévé silányított közmédiát társadalmi ellenőrzés alatt működő valódi közmédiává kell alakítani, a sajtómonopóliumokat fel kell számolni, valódi versenyfeltételeket kell teremteni a média reklámpiacán.

Nemzeti és európai külpolitikát! 

A gyanús és veszélyes partnerek helyett az euro-atlanti szövetséget kell a magyar külpolitikai középpontjába állítani.

Meg kell teremteni az euró bevezetésének feltételeit.

Le kell állítani a sanda politikai szándékkal, drága külföldi pénzből indított olyan soha meg nem térülő beruházásokat, mint a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal építése.

A folyamatos konfrontáció helyett valódi konstruktív külpolitikára van szüksége az országnak, részt kell vállalni az éghajlatváltozás és a migráció problémáinak közös megoldásában.

A program aláírói között találjuk Bod Péter Ákos és Balázs Péter társelnökök mellett Andor Lászlót, Bárándy Pétert, Bozóki Andrást, Érsek Ákost, Gábor Pétert, Göncz Kingát, Holoda Attilát, Hegyesiné Orsós Évát, Jeszenszky Gézát, Mellár Tamást, Nagy Zoltánt, Pusztai Erzsébetet, Raskó Györgyöt és Székely Tamást.