Ezért megérte kivágni a József nádor téri fákat: két éve nem üzemel a felháborodást keltő mélygarázs

Ezért megérte kivágni a József nádor téri fákat: két éve nem üzemel a felháborodást keltő mélygarázs

A felújított József nádor tér Budapesten 2019. augusztus 28-án. Középen a névadó szobra, Johann Halbig alkotása, elöl a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített szökőkút, amely a híres herkulesfürdői díszkút másolata, a háttérben a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotása, az Élet fája. MTI/Vigyázó Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel két éve adták át a felújított budapesti József nádor teret és a park alatti mélygarázst. A projekt nagy közfelháborodást váltott ki akkor, de ma is van ok bőven a panaszra. A valamikor árnyat adó József nádor tér semmiben sem emlékeztet egykori önmagára: az újonnan telepített fák közül csak egy-kettő száradt el, de láthatóan a többi sem nem találja a helyét, lombkoronájuk még két év után is csenevész, de még ennél is problémásabb, hogy az a mélygarázs, ami miatt az egész átalakítás történt, még mindig nem üzemel.

A mélygarázs tervezése, építése magánfinanszírozásban történt az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. beruházásaként, amelyet – mint a Belváros-Lipótváros Önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk – még a korábbi kerületi vezetés által 2006. szeptember 27-én megkötött megállapodás tett lehetővé. 2012-ben, az akkori tervekhez csatolt igazságügyi szakértői vélemény szerint az itt található idős fák állapotából fakadóan a további gondozásuk értelmetlen lenne.

A Levegő Munkacsoport környezetvédelmi civil szervezet sikeresen megfellebbezte az építkezés tervét, néhány évre lekerült a napirendről a tér drasztikus átalakítása. A fák is megmenekültek egy időre, az önkormányzat a kivágásuk helyett megújulásukat segítő visszacsonkolásról döntött, aminek sikerét a friss hajtások bizonyították is.

A mélygarázs építése 2016-ban mégis elkezdődött. A teljes körű átalakítás során a tér alá egy háromszintes, 525 férőhelyes, akadálymentesített, kerékpártárolóval, elektromosautó-töltővel és autómosóval felszerelt mélygarázst is építettek, emiatt azonban a huszonnégy fából huszonkettőt menthetetlennek bélyegeztek és kivágtak, a maradék kettőt pedig elköltöztették.

A tér átépítése során 54 fát telepítettek, melyeket az önkormányzat szerint az életterüket és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát óvó, a városi környezethez tökéletesen illeszkedő gyökércella-menedzsment rendszerrel ültettek el, amely biztosítja az öntözésüket, a szellőzésüket, a növekedésüket és a fejlődésüket.

A tér átadásakor Bardóczi Sándor mostani főtájépítész azonban súlyos kritikát fogalmazott meg a rekonstrukcióval kapcsolatban. Úgy vélte, az új ültetésű növendék fák túlélésére nincs sok esély, mivel azok a mélygarázs miatt nem tudnak meggyökeresedni.

Bardóczi a Magyar Hangnak korábban arról beszélt, hogy egyedül a járdát szegélyező példányoknak lenne lehetőségük gyökeret ereszteni, azok azonban annyira közel vannak a homlokzatokhoz, hogy idővel mindenképpen vissza kell metszeni őket, meggátolva a kifejlődésüket. – Ha az eredeti ígérethez hűen a felszíni parkolóhelyeket eltüntették volna, akkor azon a helyen felnőhetnének a később árnyat adó fák, de a jelenlegi helyzetben erre nincs lehetőségük.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója sem tartotta indokoltnak a mélygarázs építését. Az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az „csak akkor nem okozna kimutatható kárt a városnak, és akkor nem vonzana több autót a már most is tömött belvárosba és okozna több dugót és környezetszennyezést, ha legalább annyi hely megszűnne a felszínen, mint amennyi a föld alatt létesült.”

A mélygarázs azonban nem sokat befolyásolta a környék forgalmát, hisz a tér átadása óta nem üzemel, be- és kijárata piros-fehér szalaggal van lezárva. A parkolót a Belvárosi Mélygarázs Üzemeltető Kft. működtetné, azonban tavaly ezzel kapcsolatban a G7-nek Milanovich Attila ügyvezető igazgató arról beszélt, azért van zárva a garázs, mert nem tudták átvenni az építtetőtől, az OTP Ingatlan Zrt.-től annak üzemeltetését.

Az OTP Ingatlan Zrt. 690 millió forintért vette meg a garázsépítés jogát, illetve az ötven évre szóló üzemeltetést. A belvárosi önkormányzat nem részesedik a garázs bevételéből, de az üzemeltetési jog lejártával a tulajdonukba kerül az ingatlan. Az önkormányzat feladatkörébe kizárólag a mélygarázs megépítését követő felszínrendezés tartozott.

Az OTP Ingatlan Zrt.-től szerettük volna megtudni, mi az oka, hogy közel két évvel a felújított tér átadása után még mindig nem működik a mélygarázs, mennyibe kerül annak fenntartása így, hogy üresen áll, illetve, várható-e, hogy a közeljövőben meg fog nyitni. A cég szűkszavúan annyit válaszolt: a témában most nem tudják segíteni munkánkat.