Falus Ferenc a delta-variáns veszélyeire figyelmeztet

Falus Ferenc a delta-variáns veszélyeire figyelmeztet

Képünk illusztráció. A Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási és Rehabilitációs Igazgatási Fõosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértõi Osztályán kialakított vizsgálóban 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába látszik nálunk visszaszorulni a járvány, a veszély nem múlt el – mondta a Népszavának Falus Ferenc, egykori országos tiszti főorvos. Ezt a kijelentését arra alapozza, hogy Nagy-Britanniában az indiai mutáns (amelyet mostanában delta-variánsnak neveznek) nagyon gyorsan kiszorította a brit variánst, és szerinte nem sok esély van arra, hogy ezt Magyarország megússza.

Arra hívta fel a figyelmet az angoloknál zajló járvány alapján, hogy a delta-variáns rövidebb idő alatt jóval több embert betegíthet meg, mint az eredeti vuhani vírus. Mint hozzátette, a gyerekeknél gyakoribb és súlyosabb tüneteket okoz mint a korábbi változatok.

– Ezért most az lenne a legfontosabb, hogy megelőzzük a gyerekek megfertőződését. S miután az indiai variáns tünetei kezdetben náthaszerűek és nem jellemző az íz- és szagérzés elvesztése, azt a veszélyt hordozza, hogy akik megbetegszenek, nem feltétlen gondolnak arra, hogy koronavírusosak. Ezért ismét minél nagyobb számban kellene teszteket végezni és kontaktus-kutatással is akadályozni az újabb járványhullám kialakulását – szögezte le a szakember.

Az egykori tiszti főorvos hozzátette: azoknak, akik oltva vannak, van valamilyen védettségük az új vírus ellen. Ugyanakkor szerinte a kormánynak van teendője, különösen azok esetében, akik Sinopharm oltást kaptak. Mintegy 500 ezer adag kínai vakcinát főként az idősek körében használtak fel, és szerinte 20-30 százaléknál is magasabb az oltásra nem reagálók aránya.

Ezt már olyan magas aránynak tartja, hogy véleménye szerint nem is érdemes a Sinopharmot kapókat tesztelgetni, hanem mindenkit újra kellene oltani. – Így kísérelhetnék meg javítani azt a szakmai hibát, hogy ezt a vakcinát minden tanács ellenére főleg az időseknél kezdték el alkalmazni – fogalmazott.

– Van arra adat, hogy azokban az országokban, ahol az idősebbek a Sinopharmra kaptak egy Pfizert, kialakult a védettség. Érdemes figyelni a szerb adatokra is, ahol egy harmadik Sinopharmot kaptak a 60 év felettiek, és az esetek nagy százalékában szintén lett immunválasz – mondta végül Falus Ferenc.