Fekete-Győr András megtudta, mennyi pénz ragadhatott bent az orosz kémbankban

Fekete-Győr András megtudta, mennyi pénz ragadhatott bent az orosz kémbankban

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője közérdekű adatigényléssel fordult Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez az orosz „kémbankkal” kapcsolatban – közölte a Momentum. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, pontosan hogyan szerzett Magyarország részesedést a Nemzetközi Beruházási Bankban, hogyan változott ennek piaci értéke az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, mekkora volt Magyarország tényleges részesedése a bankban a kilépés bejelentésének időpontjában, és milyen kiadásokkal jár Magyarország számára az bankból való kilépés.

A miniszter válaszáról Fekete-Győr a Facebook-oldalán számolt be. „A gazdaságfejlesztési miniszter egy kérdésre volt hajlandó válaszolni, a többi esetben nemzetközi szerződésre hivatkozva megtagadta a válaszadást. Azonban ebből is kiderült, hogy a magyar részesedés a kilépés bejelentésének időpontjában 73 millió 757 ezer euró volt, mely 25,27 százalékos részaránynak felel meg. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy mintegy 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénz ragadt benn az orosz kémbankban” – írja bejegyzésében a Momentum politikusa. A képviselő azzal zárja mondandóját, hogy nem elégedett a válasszal, és panaszt nyújt be annak érdekében, hogy a további kérdéseire is feleljen Nagy Márton. Úgy látja, „teljesen világos, hogy a magyar kémbank-tagságon a magyarok csak vesztettek: a tagság nemcsak Magyarország nemzetközi elszigetelődéséhez járult hozzá, de milliárdokat vett ki a magyar adófizetők zsebéből is.”