Feljelentést tesz a Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság ülése után

Feljelentést tesz a Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság ülése után

Elhelyezik a zárt ülést jelzõ táblát az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése elõtt az Országgyûlés Irodaházában még 2017-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést tett a Mi Hazánk-os Novák Előd azt követően, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után információk szivárogtak ki a sajtóba a Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett amerikai pénzekről. Az egyébként zárt ülés után a Magyar Nemzet írta meg, hogy titkosszolgálati vizsgálat indul a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányforrásai miatt.

A Fidesz már korábban jelezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé viszi a választási kampányban és még azután is Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett amerikai pénzek ügyét. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Magyar Hang podcastjában beszélt először nyilvánosan arról, hogy egy amerikai alapítványtól, az Action for Democracy-től is kaptak pénzt, mint kiderült, összesen nagyjából kétmilliárd forintot. A politikus azzal érvelt, hogy ezt a nevéhez fűződő Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta és nem a pártok használták a kampányban, vagyis nem követtek el szabálytalanságot.

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki, zárt ajtós ülésén szerepelt is ez a napirendi pont. Néhány órával később a Magyar Nemzet arról írt, hogy információik szerint a következő hetekben a testület „folyamatosan vizsgálja majd” a szolgálatok elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatban.

A Mi Hazánk-os Novák Előd pénteken számolt be arról, hogy – miután átment a nemzetbiztonsági ellenőrzésen – szeretett volna részt venni az ülésen, de a kormánypárti többség ezt nem hagyta neki. Felidézte, hogy még az országgyűlési ciklus elején egyébként szerették volna a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját betölteni, de azt nem kapták meg, végül pedig sima tagságot sem. Mindezek után szerinte „különös gátlástalanság volt” a zárt ülés egyes adatait kiszivárogtatni a kormánypárti lapnak. Feljelentést is tett minősített adattal visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Az ellenzéki politikus arról is írt, hogy pártja szerint a teljes nyilvánosság előtt kellene vizsgálni a Márki-Zay Péter által beismert „kampányfinanszírozási törtvénysértést”, illetve a Facebook szerepét, hiszen a külföldi érdekcsoportok beavatkozása a magyar választásokba nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Fel kellene tárni szerintük a másik oldalon a CÖF-CÖKA, illetve a Kövess minket 2022 Kft. és hasonló fedőszerveik milliárdos kampányköltéseit és forrásaikat is.

Podcastunkat, amelyben Márki-Zay Péter az amerikai kampánypénzekről beszélt, itt tudja meghallgatni: