Feljelentést tett a fakivágások miatt Újbuda Önkormányzata

Feljelentést tett a fakivágások miatt Újbuda Önkormányzata

Kordon az újbudai Hamzsabégi út déli oldalán Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Déli Körvasút beruházással kapcsolatos fakivágások miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Újbuda Önkormányzata – adta hírül a kerület vezetése lapunkhoz eljuttatott közleményében. A kerület álláspontja szerint a V-Híd Építő Zrt. megbízásából dolgozó cég az előtt vágta ki a Hamzsabégi sétány fáit, hogy az ezt lehetővé tevő engedélyezési eljárás a jogszabályoknak megfelelően lezajlott volna. A közel 200 fa elpusztításával a kivitelező súlyos, visszafordítatlan környezetkárosodást okozott.

A kerület polgármestere egyúttal levélben kereste meg az ügyben illetékes hatóságokat. Jelezte, hogy a most folyó tevékenységet a kivitelező úgy végzi, hogy a környezetvédelmi engedélyében foglalt feltételek nem teljesültek. Sok más mellett a mai napig nem biztosított a beruházás településrendezési eszközökkel való összhangja. Illetve felhívta a figyelmet, hogy a fakivágásokra a vállalkozó nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Ezekben az ügyekben a kerület vezetése intézkedéseket – felügyeleti eljárást, jogvédelmet, fegyelmi eljárást – sürgetett.

Újbuda polgármestere egyúttal megkereste a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt, és jelezte, a területen a munkavégzések egy jelentős része az éjszakai időszakban történt a lakosság előzetes értesítése nélkül. dr. László Imre felhívta a figyelmet arra, hogy így a nyugodt pihenéshez való alapjoga is sérült a környéken lakóknak. Ezért a polgármester kéri, hogy az illetékes Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal gondoskodjon a zaj és rezgésvédelmi követelmények maradéktalan betartatásáról.