Feloszlatná a képviselő-testületet Jászberény ellenzéki vezetője

Feloszlatná a képviselő-testületet Jászberény ellenzéki vezetője

Budai Lóránt a vasárnapi megismételt választást követően (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi önkormányzati választások után patthelyzet alakult ki a városvezetésben: Jászberényben 7-7 főt ad a Fidesz és az ellenzék, a mérleg nyelve pedig a Mi Hazánk képviselője. A teljes ellenzéki támogatottsággal győzelmet aratott jobbikos polgármester új választást írna ki.

Szükségesnek tartja a képviselő-testület feloszlatását Jászberény polgármestere – Budai Lóránt ezt hétfőn közölte, miután a kormánymédiában már megjelentek a terveivel kapcsolatos hírek. A Pesti Srácok foglalkozott elsőként a várossal, ők azt írták, hogy megbukott az ellenzéki összefogás és nem működik a szivárványkoalíció.

Budai Lóránt ugyanakkor mást nevezett meg indokként. Mégpedig azt, hogy a képviselő-testületben nem rendelkezik az ellenzék politikai többséggel, igaz, a Fidesz sem. A grémium ugyanis úgy áll össze, hogy 7 képviselőt ad az ellenzéket tömörítő Közösen Jászberényért Egyesület, 7 képviselőt a Fidesz és bent ül a Mi Hazánk egyik politikusa is. Nem nehéz belátni, hogy ez a felállás nem könnyíti meg a polgármester dolgát.

A városvezető szerint a testületi döntések így igencsak nehezek. Megfogalmazása szerint „olyan döntések születnek, amelyek kizárólag egy politikai közösségnek, a Fidesznek az érdekeit szolgálják, nem tükrözve a választópolgárok 2019-ben kinyilvánított akaratát, amellyel a városlakók leváltották a fideszes vezetést. A szóban forgó döntések ezenfelül a városnak is kárt okoznak, ezeket a döntéseket pedig a Mi Hazánk párt képviselője rendre támogatja”.

Budai Lóránt azt egyértelművé tette, hogy habár szeretne új választást, a polgármesteri posztról nem akar lemondani. Emlékezetes az ő megválasztása: 2019. október 13-án 14 vokssal kapott többet fideszes ellenfelénél, ám a megismételt választáson már csaknem 4000 szavazatnyi különbséggel győzött.