„Fizessék vissza az egyetemi kuratóriumok éléről lemondott miniszterek a tiszteletdíjukat”

„Fizessék vissza az egyetemi kuratóriumok éléről lemondott miniszterek a tiszteletdíjukat”

MSZP-s kampánylufik 2019. május elsején (Fotó: Facebook/MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fizessék vissza az egyetemi alapítványi kuratóriumi posztokról lemondott miniszterek a tiszteletdíjukat – ezt követeli az MSZP.

A szocialisták kifejtették, hogy a felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba kinevezett miniszterek visszahívása szükséges, nélkülözhetetlen feltétele az Európai Unióval folytatott tárgyalásoknak, az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban való magyar részvétel folytatásának. Az ilyen összetételű és ilyen módon kinevezett kuratórium ugyanis példátlan Európában.

Azt is írták, hogy az egyetemi modellváltással kapcsolatos ellenzéki aggályok bebizonyosodtak, mára kiderült, hogy az egyetemeket fenntartó kuratóriumok költségeinek jelentős része a kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagok honoráriumára megy. Az MSZP ezért elvárja az alapítványi kuratóriumi posztokról lemondott miniszterektől, hogy tiszteletdíjukat azonnal és maradéktalanul fizessék vissza az alapítványokba, az így befolyt összeget pedig az alapítványok hallgatói ösztöndíjakra fordítsák. – A kuratóriumokba delegált kormánytagok 2020 közepe óta veszik fel a tagság után járó tiszteletdíjakat. Az elmúlt években azonban a kormányzati propaganda ellenére érdemi színvonalemelkedést nem hozott az egyetemek átalakítása, ez is indokolja a tiszteletdíjak visszafizetését – közölték.

Címkék: MSZP, kuratórium, Erasmus