Focis példával üzentek a bérük miatt háborgó tanárok, hogy Orbán is értse

Focis példával üzentek a bérük miatt háborgó tanárok, hogy Orbán is értse

Orbán Viktor mellel vesz le egy egy labdát a karmelita kolostor erkélyén

Fotó: Orbán Viktor /Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dühös közleményben reagált a bérpótlék-emelésének hírére a két legnagyobb tanári érdekképviselet.  A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) emlékeztetett: miközben sztrájkbizottságuk még tárgyal a tanári béremelés lehetőségéről az Emberi Erőforrások Minisztériumával, egy csütörtök esti kormányrendelet rövidre zárta ezt a folyamatot, és újabb 10 százalékos ágazati bérpótlékot ír elő januártól a tanároknak.

„A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást: meccs közben nem hirdetünk végeredményt!” – írták a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményükben.

A csütörtök este, a Magyar Közlönyben bejelentett támogatás a korábbi, szintén 10 százalékos emeléssel együtt már plusz 20 százalékos pótléknövekedés jelent. Csakhogy ettől nem nő a tanárok alapbére, amit a kormány a 2014-e s 101 500 forintos minimálbérhez kötött, és azóta is változatlanul hagyott.

Így állhat elő az a helyzet – írják a szakszervezetek – hogy januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 1 éve pályán lévő tanítónő, óvónő. Az alacsony fizetések miatt így is évről évre ezrek hagyják el a pedagógus szakmát, sokan pedig nyugdíjba mennek; a megmaradó tanárok helyzetén csak tovább ront, hogy a kötelező oltás miatt legalább háromezer tanító és tanár mondhat fel munkahelyén.

A PSZ és a PDSZ közleményükben hangsúlyozzák, továbbra is küzdeni fognak azért, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor.