Fordulat következhet be napelemügyben, de mikor lesz teljes pálfordulás?

Fordulat következhet be napelemügyben, de mikor lesz teljes pálfordulás?

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem történt meg a teljes pálfordulás, a fontos momentum az lesz, ha az Energiaügyi Minisztérium reagál – mondta megkeresésünkre a Manap Iparági Egyesület elnöke, Szolnoki Ádám. Jelenleg ott tartunk, hogy Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője felkérte Lantos Csabát: „a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Augusztus 20-án, rövid videóban jelentette be a miniszter, hogy 2024. január 1-jétől átalakítják a meglévő háztartási méretű napelemes kiserőművek elszámolási rendszerét. Aki éves szaldóban volt, az így havi szaldóba került volna, az újonnan belépők pedig bruttó elszámolásba. A jelenlegi elektromosáram-díjak mellett viszont rendkívül megnőtt volna a hasonló beruházások megtérülési ideje. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség aláírásgyűjtést is indított a témában.

Milyen szintű veszteséget jelentene, ha át kellene állni havi szaldóra? Szolnoki Ádám szerint ezzel kapcsolatban nincs egyértelmű válasz. Ahhoz, hogy kötelezően váltani kelljen, még több részletszabályt kellene kidolgozni. Az iparági egyesületnél arra jutottak, hogy egy átlagos fogyasztónak – aki egész évben egyenletesen fogyaszt –, húsz százalékkal rosszabb megtérüléssel kellene számolnia. Persze csak akkor, ha semmit nem kapna a betáplált áramért cserébe, de természetesen fog kapni kompenzációt is. Kérdéses viszont, hogy mennyit. Azok, akik valamilyen okból nyáron fogyasztanak többet, valószínűleg nem járnának annyira pórul, mint azok a háztartások, amelyek télen használnak több áramot. A havi szaldó nekik kifejezetten rosszul jönne.

Korábbi számítások szerint a havi szaldóra váltás több mint kétszázezer háztartást érintene. A fideszes frakcióvezető így arra jutott: nem fair velük szemben, hogy menet közben változzanak a szabályok. Korábban szerzett jogaik sérülnének így, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak. „A brüsszeli direktíva ezeket utólag kívánja megváltoztatni”, fogalmazott Kocsis Máté.

A Hvg.hu szerint ugyanakkor nem lehet az Európai Unióra fogni a menet közbeni átírást, ugyanis a vonatkozó irányelv csak a jövő évtől a hálózatra csatlakozókat érinti. Az ő esetükben kell elengedni a napelemek minél gyorsabb kezdeti terjedését célzó, nagyon kedvező éves szaldót. De azoktól nem kellene elvenni, akik korábban erre alapozva szereltettek fel napelemet. Lengyelország tavaly tavasszal vezette ki az éves szaldót, az előtte csatlakozóknak viszont tizenöt éves türelmi időt adott. Nálunk jelenleg tízéves türelmi időről van szó. – Magyarországon jelenleg erről szól a rendelet, csak az nem volt egyértelmű, mire adnak tíz év türelmi időt – mondta Szolnoki Ádám. Azt, hogy most mire lehet számítani, nehéz megmondani, nem is bocsátkozna találgatásokba. Rendeleti szinten mindenesetre létezik már a tízéves szabály, habár az érintettek inkább tizenötöt szerettek volna, hasonlóan a lengyelekhez.

A havi szaldó azokat érintené igazán rosszul, akik alacsony hatásfokú, olcsó elektromos fűtő berendezésekkel rendelkeznek: elektromos kazánnal, infrafűtéssel, esetleg olajradiátorral. Továbbá azok is nehéz helyzetbe kerülnének, akik H tarifás mérő helyett a saját fogyasztásukhoz képest túlméretezett napelemes rendszert terveztettek be, és fizettek azért magasabb árat.

Napelemügyben már korábban is többször panaszkodtak az érintettek az egymásnak ellentmondó kormányzati lépésekre. Kritizálták például azt is, hogy míg két éve ingyen napelemes pályázatot indítottak, annak szabályait és határidejét, illetve a támogatások elszámolási rendszerét többször módosították. Amikor pedig tavaly nyáron a rezsicsökkentés korlátozásának hírére sokan napelemek telepítésébe fogtak, októberben lényegében letiltották az új jelentkezők számára a hálózati csatlakozást. Arra hivatkoztak ekkor, hogy a rendszer nem jól viseli a túl sok új, időjárásfüggő termelőt.

Frissítés:

Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz-frakció kérését, „a brüsszeli elvárásoktól eltérő” elszámolási lehetőségeket a napelem-beruházásoknál – közölte az MTI szerint a tárca Facebook-oldalán csütörtökön. A következő napokban az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet. A bejegyzés szerint a tárca méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszik, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.