Nyílt levelet írtak a minisztériumnak a magukat megtévesztve érző napelemesek

Nyílt levelet írtak a minisztériumnak a magukat megtévesztve érző napelemesek

Napelem-panelek egy ház tetején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levelet fogalmazott meg és aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a NoÁr mozgalommal egyetemben azért, hogy továbbra is éves szaldó elszámolásban maradhassanak azok a napelemet telepítő háztartások, amelyek eddig abban voltak.

Mint a lapunknak eljuttatott közleményükben felidézték, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a napokban egy TikTok videóban jelentette be, hogy a jövő évtől azok a családok, amelyek már telepítettek házaikra napelemet, nem lesznek jogosultak a kedvező éves szaldó elszámolásra, hanem havi szaldós elszámolásban folytathatják. Egész pontosan a következőről van szó: 2024. január 1-jétől a feltelepítéstől számítva tíz éven át havi szaldós elszámolásba kerülnek át azok, akik korábban telepítettek napelemeket, az újonnan csatlakozók esetében pedig bruttó elszámolás lesz majd érvényben. A miniszter szeptemberre ígérte a részletek bemutatását. 

– Ez hatalmas felháborodást keltett, hiszen, ha valóban bekövetkezik ez a változás, akkor többszázezer család, akik korábban pont megtakarítási szándékkal ruháztak be napelemes rendszerre, veszíthetik el a tervezett megtérüléseiket – írja az MNNSZ a közleményben. Az eddig éves szaldóban lévő háztartások eddig ugyanis jórészt nullás energiaszámlával megúszták (hiszen a téli többletfogyasztást kompenzálni tudták a nyári többlettermeléssel), a havi szaldóval viszont erre már nem lesz lehetőségük. 

A kormány egyébként szokásos módon Brüsszelre fogja a változtatást: azt állítja, hogy egy európai uniós irányelv a jelenlegi éves elszámolási rendszert csak 2023. december 31-ig teszi lehetővé. Szakértők szerint azonban az uniónak nem a szaldós rendszerrel van problémája, hanem csak azt várják el, hogy a lakossági fogyasztókkal egyenlő módon bánjon az áramszolgáltató. Az uniós ajánlás nem kéri a szaldóelszámolás megszüntetését, hanem annak fokozatos kivezetését ajánlja, valamint az áttérést a piaci elszámolásra. Arról sem rendelkezik, hogy az eddig csatlakozók esetében is meg kellene szüntetni az éves szaldót. Óvatos számítások szerint ily módon megduplázódhat a többmilliós napelemek megtérülési ideje, sőt, sokan azt állítják, hogy a várható új szabályok lehetetlenné teszik a megtérülést.

Mindezek után az MNNSZ a következőket írja nyílt levelében (amely ITT írható alá): 

„Magyar állampolgárként kérem, hogy védjék meg azt a közel 215 000 családot, akik az ország energiafüggetlenségért, környezetünk védelméért küzdenek! Ezek a családok saját napelemes rendszereikkel csökkentik az ország energiaimportját és a fosszilis energiahordozók felhasználását.

Kérem, biztosítsák ezeknek a családoknak, hogy az európai irányelvek betartása mellett is lehetőségük legyen az éves elszámolásra a hazai szaldós rendszer kivezetéséig, azaz a napelemes rendszerek telepítésétől számított 10 évig!

Kérem továbbá, hogy újra engedélyezzék a már meglévő rendszerek számára egységesen és országosan a hálózati visszatáplálást, és segítsék ezzel az országunk energiafüggetlenségért folytatott küzdelmet, az energiaimport csökkentését!”