Forró nyári hétvége elé nézünk

Forró nyári hétvége elé nézünk

Napsütés (Fotó: Pixabay.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat néhány megye kivételével az ország egész területére figyelmeztetést adott ki szombatra. Emellett több megyében zivatarveszélyre is figyelmeztetnek.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szombaton az északkeleti országrész kivételével már nagy területen 25 és 27 Celsius-fok között alakulhat a napi középhőmérséklet. Így a hőség miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint szombaton a hajnali 13-21 fokról délutánra 29-35 fokig emelkedik a hőmérséklet. 

Napközben azonban az Észak-Dunántúlon, de az Északi-középhegység térségében is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Viharos széllökések, esetleg aprószemű jég és intenzív csapadék kísérheti a zivatarokat.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tiszti főorvos szombattól hétfő éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését, a hőségriasztást.

Az Időkép szerint nem lesz front, de a felmelegedés erősödik, a hosszú kánikula alatt felléphetnek makacs fejfájás és görcsös panaszok.

A reggeli órákban a hűvösebb tájakon átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű és a görcsös panaszok.

Migrén, alvászavar, tompaság, vérnyomás-panaszok jelentkezhetnek.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz, ezért kérik, hogy gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

 

 

Címkék: időjárás