Fukuyama: Ezért szeretik Orbánt a trumpisták

Fukuyama: Ezért szeretik Orbánt a trumpisták

Francis Fukuyama amerikai filozófus. (Forrás:Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén már másodszor szervezte meg a Fővárosi Önkormányzat, a Political Capital és a CEU a Budapest Fórum – Fenntartható demokráciák építése elnevezésű konferenciát. A rendezvény egyik úgynevezett „partnere” az Action for Democracy, az az amerikai szervezet, amely – mint az lapunk podcastjában augusztus végén kiderült – több százmillió forinttal támogatta az idei országgyűlési választási kampányában a Márki-Zay Péter alapított Mindenki Magyarországa Mozgalmat. A Budapest Fórum egyik szerda délutáni panelbeszélgetésének ez a szervezet volt szponzora, ennek megfelelően a panel témájában: „Magyarország: globális illiberális irányadó és az EU fekete báránya?” leginkább az amerikai szervezethez kötődő személyek (Korányi Dávid, Kati Marton, Charles Gati, Timothy Garton Ash) fejtették ki álláspontjukat. A legtöbben személyesen nem jöttek el Budapestre, hanem videóhíváson keresztül kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Így volt ezzel a panelbeszélgetésre talán a legizgalmasabb mondanivalóval érkező világhírű amerikai filozófus és politikai gondolkodó, „A történelem vége és az utolsó ember” szerzője, Francis Fukuyama is, aki leginkább Orbán Viktorról és az általa Magyarországon kialakított rendszerről beszélt.

Fukuyama szerint a magyar miniszterelnök bőven a valódi súlycsoportja feletti súlycsoportokban játszik a nemzetközi színtéren, olyannyira, hogy sikerült az amerikai konzervatívok több véleményvezérének elismerését, sőt csodálatát is kiváltania. Itt a tudós a hamarosan véglegesen Magyarországra költöző Rod Drehert és Tucker Carlsont említette mint akikre hatással van a magyar miniszterelnök. 

E hatást Fukuyama szerint a következő okok miatt tudta elérni Orbán:

• Nyíltan kimondja, amit az amerikai szélsőjobb gondol, de nem merik kimondani. Ezeket a témákat Orbán fősodratúvá tette.
• A keresztény gyökerekre hivatkozik, és e szempontból teljesen mindegy, hogy ezt számításból teszi vagy komolyan is gondolja.
• A magyar nemzeti azonosságtudatra hivatkozik, közben a „fajt” teszi meg az identitás forrásának. Itt Francis Fukuyama idézte a magyar kormányfő e nyári tusványosi beszédét a fajok keveredéséről és megemlítette, hogy a II. világháborút eldöntő Manhattan-terv négy magyar tudósa (Neumann János, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede) az orbáni fajelmélet szerint nem tekinthető magyarnak, hiszen zsidó származásúak voltak.
• Szürreális módon népszerűvé tudott válni az amerikai széljobb – amelyet Fukuyama következetesen a „nemzeti konzervatív” jelzővel írt körül –  körében a szoros putyini kapcsolattal is, ugyanis az Egyesült Államok-beli szélsőjobb csodálja Putyint azért, hogy „nem visszafogott” a sajtóval szemben és hogy leépítette a fékeket és ellensúlyokat.

Azt is furcsának tartja az amerikai egyetemi tanár, hogy a hagyományosan a kisebb állami beavatkozást és kevés adót támogató amerikai jobboldal egy része annak az Orbán Viktornak tapsol, amely megadóztatta a bankrendszert és „közgazdasági nacionalizmust” valósított meg.

Fukuyama úgy zárta gondolatait, hogy az amerikai nemzeti konzervatív mozgalom számára kellemes érzetet kelt, hogy létezik, vagy legalábbis azt képzelhetik, hogy létezik egy ország a világban, ahol ténylegesen megvalósult a nemzeti konzervativizmus.