Gémesi György: Idén már semmiféle segítség nem jut az önkormányzatoknak az energiakrízis megoldására

Gémesi György: Idén már semmiféle segítség nem jut az önkormányzatoknak az energiakrízis megoldására

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi ülése 2022. november 8-án (Forrás: MÖSZ/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén nem kapnak kormányzati segítséget az önkormányzatok az energiaválság kezelésére – erről beszélt Gémesi György, miután ülésezett az általa vezetett önkormányzati szövetség. Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt tette egyértelművé, hogy az egészségügy kiszivárgott átalakításának tervei közül biztosan nem támogatják a járóbeteg-ellátás államosítását.

A gáz és a villany áfájának öt százalékra csökkentését szeretné elérni a Magyar Önkormányzatok Szövetsége – ezt Gémesi György, a szövetség elnöke jelentette be az elnökségi ülésük után. Ez ugyanis segítséget jelenthetne az elképesztően megdrágult energiaárak miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak.

Gödöllő polgármestere beszámolt arról is, hogy a Belügyminisztérium összehívta az önkormányzatok nemzeti együttműködési tanácsát, azon ugyanakkor csak egy tájékoztatást kaptak a kormánytól arról, hogy nem tudnak segíteni jelenleg az önkormányzatoknak az energiakrízis megoldásában. Balla György a kormány nevében már tárgyal ugyan a polgármesterekkel, de ott konkrétumokat nem mond, a tapasztalatai alapján december közepéig kell elkészítenie egy javaslatot a kormánynak. – Vagyis december 31-ig semmiféle segítség nem jut az önkormányzatoknak – összegezte Gémesi György. Mindössze annyit említett, hogy amennyiben a kötelező feladatok – így a bölcsődei, óvodai vagy idősotthoni ellátás – lehetetlenné válnak, akkor ott az állam be tud avatkozni jövő év elején.

A politikus elmondta azt is, hogy november végére összehívnak egy szakértői egyeztető fórumot, ahol az energiaszolgáltatók képviselői és szakemberek képviseltetik majd magukat, az általuk elmondottak alapján készítenek egy jelentést. Ha ez elkészül, akkor összehívják a korábban már általuk szorgalmazott nemzeti energiacsúcsot és reményét fejezte ki, hogy a kormány illetékese vagy illetékesei is ott lesznek majd.

Karácsony Gergely a tervezett egészségügyi átalakításról beszélt, amelynek részletei a sajtóban már kiszivárogtak. A főpolgármester elmondása szerint az ő véleményüket előzetesen nem kérdezték meg, pedig készek lennének az egyeztetésre. Akadnak is támogatható elemek, egy dolgot azonban biztosan nem tudnak elfogadni, a járóbeteg-ellátás államosítását. – Láthattuk, hogy milyen, amikor az állam átvesz egy önkormányzati feladatot, az oktatásnál is ez volt, a helyzete pedig sokkal rosszabb lett – mondta, hozzátéve, hogy a centralizáció nem oldja meg ugyanis a forrás- és munkaerőhiányt.