Göd demonstrációt tervez, a polgármester szerint a kormány halálra ítélte a várost

Göd demonstrációt tervez, a polgármester szerint a kormány halálra ítélte a várost

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket – olvasható a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. A kormány máris döntött az első ilyen övezet létrehozásáról a Pest megyei Göd területén.  Az ilyen övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a helyi testülettől a megyei önkormányzathoz.

Az intézkedés minden bizonnyal a Samsung gödi gyára miatt történhetett, az elektronikai cég már tavaly bejelentette, hogy 390 milliárd forintból bővíti gödi gyárát. A rendelet hatályát most június 15-ig, vagy legkésőbb a veszélyhelyzet végéig hosszabbították meg. A jogszabály kormányrendeletben történő szabályozására a felhatalmazási törvény adott a kormánynak lehetőséget.

Lényeges, hogy a helyi adókról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően, a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzat képviselő-testülete jogosult arra, hogy rendeletével a helyi adókat bevezesse. A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát nem gyakorolhatja, magyarán a Samsung-gyár hiába Göd területén épült meg, a város nem számíthat (iparűzési-) adóbevételre.

Vagyis egy fontos pénzügyi forrást vesznek ki a helyi önkormányzatok zsebéből ezekkel az övezetekkel - elsőként Göd polgárait rövidíti meg a kormány.

Balogh Csaba, Göd polgármestere mai Facebook bejegyzésben reagált a kormány döntésére: „Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti. Talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem az gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek. Elfogadhatatlan, hogy a Kormány egy ilyen döntést ilyen hirtelen hozzon meg, és ezzel ellehetetlenítse a város fenntarthatóságát mind gazdasági, mind környezeti szempontból! Nem hagyhatjuk, hogy a gödiek életéről a gödiek bevonása nélkül döntsenek!”

https://www.facebook.com/BaloghCsabaMomentum/photos/a.103978837613095/230272331650411/