Greenfo: Továbbra is pusztítják a dunakeszi tőzeglápot

Greenfo: Továbbra is pusztítják a dunakeszi tőzeglápot

Tőzegláp, Képünk csak illusztráció, Forrás: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dunakeszi tőzegláp területének tulajdonosa, (vélhetőleg a 2010 környéki állapotnak megfelelően, napjainkban is az Auchan, illetve az Immochan Magyarország Kft.) ismét elkezdte irtani a természetes életközösségeket a tőzegláp nyugati részén – írja a greenfo.hu. – Kártékony területkezelésük rövid időn belül az egész élőhely degradálódáshoz és teljes pusztulásához fog vezetni – teszik hozzá.

A portál szerint a Pest Megyei Bíróság 2010. szeptember 27-i határozatával eltiltotta az Auchant minden olyan magatartástól, amely a terület természetes állapotát bármiféle módon megváltoztatja. A jogerős határozat ellenére azonban továbbra is irtják a terület lápcserjéseit és degradálják gyepeit. A tulajdonos kerítéssel kettéosztotta a lápot, amellyel nemcsak tovább aprózta az amúgy is „zsebkendőnyi” méretű, értékes területet, hanem azt is gátolja, hogy a tőzegláp magterületén élő, most még jelentős mocsári teknős-populáció nőstényei eljussanak a régió egyedüli tojásrakó helyére. Egyértelműen megállapítható, hogy a homoktalajú – ezért ideális tojásrakó hely – elválasztása a vizes élőhelytől a mocsári teknős utódgeneráció pusztulását fogja okozni, ha fennmarad a jelenlegi állapot – írja a greenfo.hu.

A cikk szerzője úgy véli, a terület tulajdonosa majd a hatóságok által kötelezően előírt parlagfű-gyérítéssel magyarázza a munkálatokat (kora tavasszal, láncfűrésszel ott, ahol egyáltalán nincs parlagfű). Új elemként pedig esetleg megemlítik, hogy ők csupán a tőzegláp magterületét kívánták megvédeni a kerítéssel, amiért pedig nem büntetés, hanem köszönet járna.