Gruevszki-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Gruevszki-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő az Európai Néppárt egyik 2012-es brüsszeli rendezvényén (Forrás: Európai Néppárt/EPP/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetközi porondra viszi a Gruevszki-ügyet a Jobbik, Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak. Azt szeretnék, ha állást foglalnának abban a kérdésben, hogy az uniós tagjelölt Macedónia igazságszolgáltatása megfelel-e a jogállami kritériumoknak. Nikola Gruevszkit ugyanis hazájában korrupció vádjával két éves börtönbüntetésre ítélték, Magyarország pedig az igazságszolgáltatás elől menekülő volt miniszterelnöknek menedékjogot adott. Márpedig, ha Macedónia jogállamnak tekinthető, akkor Gyöngyösi Márton szerint a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési joguk, a politikust ki kell adni hazájának.

Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke szerint nem történt más, mint hogy Magyarország befogadott egy köztörvényes bűnözőt. Okkal feltételezhető tehát szerinte, hogy nem jogi döntés született, mint azt a kormány kommunikálni próbálja, hanem politikai döntés.

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt - Magyar Hang

A Magyar Idők értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt. Az érintett a Facebookon meg is erősítette a hírt.

A Fidesz közben ellehetetlenítette, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyaljon érdemben az ügyről. A testület elnöke azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, mert keddi, zárt ajtós tanácskozásukon még azt a tájékoztatást kapták, hogy zajlik az eljárás Gruevszki menekültügyi kérelmével kapcsolatban, ám a kormánypárti sajtó már reggel arról számolt be, hogy megvan a döntés. Mirkóczki Ádám szerint ezzel „az elmúlt 28 évben példátlan módon hazudtak nekik”.

Habár az ülés megkezdődött, Halász János fideszes alelnök gyorsan leszögezte, hogy az ellenzék valójában „politikai bolhacirkuszt” csinál az ügyből. Ezt követte a szokásos kormányzati kommunikációs panel: Gruevszkit a Soros által is támogatott szocialista kormány üldözi és fenyegeti, tulajdonképpen „Sorosék mozdították el a kormányfői posztjáról”. Ennek megfelelően pedig a kormánypárti képviselők nem is szavazták meg a napirendet, vagyis az ülés hivatalosan lényegében el sem kezdődött.

Lekapcsolták a Magyarországon menekültstátuszt kapó Gruevszki bűntársát - Magyar Hang

Szkopje ezután kiadatási kérelmet küldött Budapestnek.

Pedig személyesen Pintér Sándor is ott volt, bár a belügyminiszter nem sokat mondott. Arra hivatkozott csak, hogy előző nap a bevándorlási hivatal törvényes és szakszerű tájékoztatást adott a bizottságnak. A hatóságokat ugyanis a törvény titoktartásra kötelezi, míg a menedékjogot kérőt nem. Ebből az következik, hogy Gruevszki elmondhatta, hogy megkapta a menedékjogot, de a magyar szervek ezt nem tehették volna. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az indokolás, amit a Magyar Idők közölt, az nem valós, a menedékjogi kérelem elbírálásáról szóló határozatban ugyanis nincs indoklás.

Ezzel még nem ért véget az ellenzéki kísérletek sora, hogy parlamenti bizottságok érdemben foglalkozzanak az üggyel. Az LMP-s Demeter Márta ugyanis a honvédelmi és külügyi bizottság együttes ülését kezdeményezte. Arra hivatkozott, hogy a kormányzati illetékesek közléseiből és a tényfeltáró sajtó adataiból is világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan vettek részt abban a folyamatban, aminek során Nikola Gruevszki beutazott Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során menedékjogot kapott. Ezért azt szeretné, ha meghallgatnák Szijjártó Péter külügyminisztert, Czukor Józsefet, az Információs Hivatal főigazgatóját és Végh Zsuzsannát, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatóját.