A miniszter szerint sem igazán jó a vasúti közlekedés helyzete

A miniszter szerint sem igazán jó a vasúti közlekedés helyzete

A Balatonfüreden ütközésben megsérült egyik mozdony 2022. július 11-én (Fotó: MÁVINFORM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mikor vonatozott utoljára Gulyás Gergely nyugaton? Ezelőtt huszonegynéhány évvel Németországban, talán Hamburgban. A Telex arra volt a kormányinfón kíváncsi, hogyan viszonyul egymáshoz a nyugati és a magyar vasúti helyzet. Gulyás szerint mind az ár, mind a színvonal különbözik. Azzal nem ért egyet, amit Vitézy Dávid mondott, hogy a vasúti közlekedés összeomlott. De a helyzet szerinte sem igazán jó.

A tíz vasúti szárnyvonal bezárása kapcsán Gulyás úgy fogalmazott, az a fontos, hogy megfelelő szolgáltatással pótolni tudják a kieső vonalakat. Szavai szerint nem akar dogmatikus lenni és nem ért annyira a vasúti közlekedéshez, mint Vitézy Dávid, de ha megnézzük a vasúti szolgáltatásokat, azt látjuk: több mint kétharmada az utaknak a budapesti agglomerációhoz tartozik. Ezeket kell tehát Gulyás Gergely szerint fejleszteni. Fontosnak tartja még a Balatont, és hogy a megyei városok és a főváros között jó legyen az összeköttetés. Ott, ahol egy-egy vonaton csak tizenöten ülnek, és biztosítani lehet helyette a buszközlekedést, a helyzet jobb lesz – fogalmazott. Különösen ott, ahol ugyanannyi idő alatt belvárosból belvárosba lehet majd eljutni. Az luxus Gulyás szerint, hogy két szolgáltatást tartsanak fent ott, ahol egy is elég lenne. A vasutat pedig, úgy látja, döntően Budapesten és az agglomerációban, illetve a megyeszékhelyek és a főváros között használják. Ha pedig valaki egy Volán-buszba, illetve egy nem Intercity-kocsiba beül, az előbbiben jobb szolgáltatást kap – jelentette ki.

A közlekedési államtitkár, Nagy Bálint múlt héten úgy fogalmazott, Vitézy Dávidnak valószínűleg megártott a meleg, ezért kritizálta a jelenlegi vasúti közlekedést kifejezetten keményen. Mit gondol erről a nyilatkozatról? Gulyás kijelentette: szerencsésebbnek tartotta volna, ha ez a nyilatkozat nem hangzik el. 

Balassagyarmat fideszes polgármestere után Nagyatád ellenzéki vezetője is azt kérte Lázár Jánosék minisztériumától, ne függesszék fel a településüknél lévő vasútvonalon a személyszállítást. Az elmúlt hetekben Vitézy Dávid többször kifejtette: látványosan omlik össze a vasúti közszolgáltatás. A volt közlekedési államtitkár szerint a MÁV saját utasaihoz való viszonya egyáltalán nincs rendben.