Gulyás Gergely: Június 30-ig maradnak az árstopok

Gulyás Gergely: Június 30-ig maradnak az árstopok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2023. március 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 30-ig meghosszabbította a kormány a már korábban bevezetett árstopokat – ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón.  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig hozzátette, hogy „nincs pardon a trükközésre” a boltokban. Eddig már 6428 üzletet ellenőriztek, hogy betartják-e a szabályokat.

Szentkirályi Alexandra egyúttal bejelentette azt is, hogyan vennék rá a boltokat az akciókra: az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolni (például péksütemény, zöldség, gyümölcs, hús) és valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket a legalacsonyabb árnál legalább tíz százaléknál alacsonyabban kell kínálni. Ez hétről hétre változhat. A részletszabályokon még dolgoznak, de az kiderült, hogy az intézkedés alapját görög és francia példák szolgáltatják és legkésőbb június elsejével vezetik be.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette azt is, hogy „amíg háború van és szankciók vannak, addig infláció is van”, de a kormány mindent megtesz ennek leszorítására és azon dolgozik, hogy év végére egy számjegyű legyen a pénzromlás mértéke. Nyáron szerinte már gyorsabb lesz a csökkenés, az áttörés valószínűleg július-augusztusban lehet.

Kitért egyúttal a háborúra is, amelyben már több százezren meghaltak és mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, ami azt vetíti előre, hogy a konfliktus elhúzódhat. Külön kiemelte, hogy mostanra már sugárzóanyag tartalmú fegyverek is megjelentek. A magyar kormány ezért továbbra is azt hangsúlyozza minden nemzetközi fórumon, hogy az egész világ érdeke, hogy a NATO ne keveredjen bele a háborúba, mert az világháborúhoz vezetne és a mai korban ez atomháborút jelent. Ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a kormány továbbra is tántoríthatatlanul a béke pártján áll, az ország területén sem engedtek át semmilyen fegyverszállítmányt. Ezzel lényegében reagált is azon korábban kiszivárgott Pentagon-iratokra, amelyek szerint Magyarország titokban mégis lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterén keresztül szállítsanak fegyvereket Ukrajnába. 

Az is szerepelt egyes iratokban, hogy a Amerika lehallgathatta esetleg szövetségeseit is. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy nem áll rendelkezésre olyan adat, ami szerint az Amerika Egyesült Államok magyar vezetőket hallgatott volna le.