Gulyás Gergely: December közepéig dőlhet el, mi legyen karácsonykor

Gulyás Gergely: December közepéig dőlhet el, mi legyen karácsonykor

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online formában indult a csütörtöki kormányinfó is, ezúttal már harmadik alkalommal. A szerdai kormányülésen hozott döntésekről számolt be Gulyás Gergely, értékelve a friss járványügyi helyzetet. Az új fertőzések száma három- és ötezer között volt a korábbi napokban, tehát mérséklődést tapasztaltunk, de ez változni fog, hiszen megkezdődtek a tömeges tesztelések. (Így több antigén-tesztet is végeznek.) A több tesztelés miatti magasabb fertőzésszámot jövő héten értékelik, így azt is, hogy gyorsulásról van szó, vagy csak a kiterjesztett tesztelés következményéről. A pedagógusokat, illetve szociális intézményekben dolgozókat is tesztelik a napokban.

Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány, ebben a jövő hétig változás nem várható. Ezen a héten bevezették a vásárlási idősávot is: hétköznapokon 9 és 11, hétvégente 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, de ők mehetnek egyébként máskor is a boltokba.

Kézzelfogható közelségbe kerültünk Gulyás szerint a vakcinák tesztelésének utolsó fázisához, és ahhoz, hogy az oltóanyagokat meg lehessen rendelni. Önkéntes és ingyenes lesz a beadás, mindenki eldöntheti, kíván-e élni a lehetőséggel. Továbbra is 12 millió adag feletti vakcinát kötöttek le. A magyar egészségügy a miniszter szerint továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatokat. Még mindig bőven vannak szabad ágykapacitások, senkinek nem kell attól tartania, hogy az egészségügy ne tudna vele foglalkozni, amennyiben ez szükségessé válik.

Azt remélik, hogy ha néhány hétig még sikerül kitartani, a fény látszani fog az alagút végén. Ez pedig az oltóanyag lesz, mondta Gulyás.

A lengyel miniszterelnök csütörtökön a kormány vendége, Orbán Viktorral fog majd egyeztetni. Továbbra is az a kormány véleménye, hogy nem lehet politikai kritériumokhoz kötni az uniós források kifizetését. Ez alatt Gulyás a jogállamisági feltételeket értette. Szerinte nem arról van szó, hogy Magyarország könyöradományt kap az EU-tól, hanem kölcsönös érdekek mentén zajlik a pénzek elosztása, és hasznot is visznek ki az országból, nemcsak munkakultúrát és forrásokat hoznak ide. Senkinek semmivel nem tartozunk azért, mert az EU-tól forrásokhoz jutunk, mondta a miniszter. Szerinte a lisszaboni szerződés tartalmazza a hetes cikkely szerinti eljárást, és ha jogállamisági problémák merülnek fel, ehhez az eszközhöz lehet nyúlni. Ezt követően a miniszter sorosozásba kezdett, és a milliárdos migrációügyi nézeteit idézte fel sokadjára. Brüsszelben csak az lehet jogállam, amelyik nem védi a határait, és beengedi a migránsokat, állította Gulyás, bár az Európai Unió vezetése, illetve a kormány kritikusai valójában nem mondanak ilyet.

Gulyás szerint jellemző, hogy a Project Syndicate nem publikálta a miniszterelnök véleményét. Ez is mutatja szerinte a sajtószabadsággal kapcsolatos problémákat. A miniszter arról nem beszélt, hogy Magyarországon a kormányoldal sem épp a véleményszabadság nagy barátja, és az elmúlt tíz évben sorra lehetetlenítették el és állították át a független lapokat.

Az iparűzési adó felfüggesztéséről egyelőre semmilyen döntés nem született.

Joe Bident is bírálta kicsit a miniszter, például a frissen megválasztott amerikai elnök azon szavait, hogy az Egyesült Államok készen áll a világ vezetésére. Gulyás szerint köszönik, de itt a vezetést meg tudja oldani a helyi kormány is.

Megtámadja-e a kormány a jogállamisági mechanizmust az Európai Bíróságon? Az ATV kérdésére Gulyás azt mondta, nincs elfogadott mechanizmus, tehát nincs mit megtámadni a bíróságon. Magyarországon szerinte egyébként erősebbek és függetlenebbek a jogállamisági intézmények, mint Nyugat-Európában.

Szigorít-e a kormány karácsonyig, lesznek-e új korlátozó intézkedések? Kövér László arról tájékoztatta osztrák kollégáját, hogy ez nincs tervben. Gulyás szerint a házelnök pontosan fogalmazott, nincs szándék a szigorításra. Figyelik a fertőzöttségi adatokat, és ha szükséges, a kormány enyhíteni és szigorítani is készen áll. A jelenlegi vírushelyzetben szerinte november végén nem tudnak még a december végi helyzetről mit mondani. Ha sikerül, december közepéig, illetve tizedikéig tudnak véleményt mondani arról, mi legyen karácsonykor.

Gulyás Gergely kávézna-e George Clooney-val? Gulyás elmondása szerint a részéről ennek semmi akadálya nem lenne, de ilyen megkeresést még nem kapott. Clooney-nak lényegesen jobban áll, amikor tanult szöveget mond, jelentette ki a miniszter.

Mit gondol a főváros buszbérlési tenderéről Gulyás? A miniszter úgy látja, a sajtó elvégezte itt a munkát, offshore hátterű cég kap jelentős megbízást egy tenderen, ez pedig a korrupció leplezetlen formája. Természetesen a Hír Tv érdeklődött erről a kormánypárti politikusnál.

Mit vár a kormány Antony Blinken külügyminiszter-jelölt kinevezésétől, illetve az új amerikai adminisztrációtól? Gulyás reméli, az együttműködés jó lesz, de bővebben nem kívánta kommentálni a kormány leendő tagjainak névsorát.

Ahol karanténhatározat miatt otthon kell maradnia kiskorú gyermeknek, ott lehetőséget kell biztosítani a szülőnek is, hogy ne kelljen munkába mennie, és vele lehessen. Így indokolt lehet a táppénzszabályok módosítása, mondta Gulyás, de a részleteken még dolgoznak.

Az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg március óta, és tizenöten vesztették életüket.

Vannak, akik nem támogatják az idősávos vásárlást a jelen formájában, mit gondol erről Gulyás? Egyesek szerint az nem védi az időseket, csak a fiatalokat korlátozza. Gulyás szerint a nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetek aligha kritizálhatják a döntést. A vírus életveszélyt azokra jelenthet, akik idősek vagy krónikus betegek, így elsősorban az ő védelmüket kell biztosítani. Indokolt és helyes, hogy legyen egy kétórás sáv, amikor csak ők vásárolhatnak. Tudomásul kell venni, hogy a járványhelyzet mindenkitől áldozatokat kíván, ezúttal a fiataloktól, mondta a politikus.

Milyen következményekkel járhat a költségvetésre és mindannyiunk életére nézve, ha jövőre nem érkezik uniós pénz Magyarországra? Gulyás szerint ilyesmi nem fordulhat elő akkor sem, ha a költségvetést nem fogadják el. Bázisalapon a költségvetés egy része továbbra is működőképes, a mezőgazdasági alapból is érkeznek források. Vannak már olyan lekötött pénzek, amik kifizetése mindenképpen megtörténik, Magyarország finanszírozása biztosított, tette hozzá Gulyás.

Mi az oka, hogy az alapfokú oktatási intézményekben csak a pedagógusokat tesztelik, a többi alkalmazottat nem? Erről az InfoRádió érdeklődött. Gulyás szerint mindenkit, aki felnőttként oktatási intézményben dolgozik, tesztelni kell, tehát az utasítás a kérdésben állítottakkal ellentétes. Az ő tapasztalataik szerint ennek megfelelően is járnak el. Gulyás szerint azt kell vélelmezni, hogy ha valaki pedagógusként megfertőződik, azt az iskolában kapta el, így ennek megfelelően szükséges a táppénzt megítélni.

Milyen tudományos tényekre hivatkozva utasítja el a kormány az azonos nemű párok örökbefogadását? Gulyás szerint gyermeke egy férfinek és egy nőnek lehet, a világ így működik, erről pedig szerinte eddig konszenzus volt. A konszenzust arra alapozza, hogy Draskovics Tibor igazságügyminiszter milyen törvényt nyújtott még be 2010 előtt. Gulyás már legutóbb is Draskovicsra hivatkozva érvelt amellett, hogy szerinte eddig a másik oldal is azt gondolta erről, mint a Fidesz–KDNP.

Miért támogatja a kormánypárt Volner János módosító indítványát? Gulyás szerint ez egy ellenzéki javaslat volt, és a kamupártokkal szemben segítene hatékonyan. Úgy látja, a javaslat, miszerint egy pártnak a körzetek meghatározó részében önállóan kell jelöltet állítania, nem lehet sérelmes az ellenzék számára. A többi párt viszont bírálja ezt, mert így nem tudnának külön listán indulni. A kormány a jelek szerint mindenképp egy akolba, illetve egy listára igyekszik terelni a vele szemben állókat.

Az egyéni sporttevékenység engedélyezett, kinyithatnak-e a sípályák? Gulyás szerint mérlegelni kell, hogy Európában a betegség először síterületeken terjedt el. De döntés még nem született. Külföldi síelést viszont idén senki ne tervezzen, hivatkozott Orbán Viktorra a miniszter.

Engedélyezhetnek-e magyarországi használatra vakcinát, ha azt az Európai Unió hatósága nem vizsgálta be? Gulyás szerint igen, a magyar hatóságoknak kell egy oltóanyagot bevizsgálni, nem az uniós szervezetnek.

Hány fertőzöttet kezelnek most intenzív osztályon? Gulyás szerint 961-en vannak jelenleg ott. Erre a 444 kérdezett rá, kiemelve, hogy nem a lélegeztetőgépen lévők számáról érdeklődnek.

Várható-e a választási törvény további módosítása, vagy 2022-ig már biztosan nem nyúlnak hozzá? Gulyás szerint 2021. január 1-jétől a törvény változtatására jogi lehetőség sem lenne.

A kormány akkor tud dönteni a karácsonyi időszakról, ha két-három hétre előre lesznek prognózisok. Így Gulyás még nem tudja megmondani, karácsonyra haza tudnak-e jönni a hozzátartozók karanténkötelezettség nélkül.

Miért gondolta meg magát a Fidesz, miért kell 50 helyett már 71 helyen elindulnia egy pártnak az országos listaálltáshoz? Gulyás kitart amellett, hogy ez nem az ellenzék ellen irányul? A miniszter szerint eddig azért kaptak kritikákat, mert nem támogatnak ellenzéki javaslatokat, ez pedig az volt szerinte. (Valójában Volner Jánosé.) Gulyás úgy látja, úgyis együtt szeretne régóta indulni az ellenzék, mást sem hallani évek óta.

Magyarország legkomolyabb betegségei között ott van az alkoholizmus, a korlátozások miatt pedig még többen isznak, ahogy terjednek a mentális betegségek is. Mit kíván a kormány tenni a bajok csökkentésére? A kérdést az Azonnali tette fel. Szentkirályi Alexandra ingyenesen hívható telefonszolgáltatásokról, lelkisegélyvonalakról beszélt ennek kapcsán. De nemcsak a kormány és a civil szervezetek tehetnek sokat, hanem az egyes emberek is. Nem szabad lebecsülni egy telefonhívás, egy bevásárlás, a jó szó erejét, mondta Szentkirályi Alexandra.

Lapunk szokás szerint küldött több kérdést is, ezeket viszont ezúttal nem olvasták fel.

Bár küldtünk megkeresést a kormányinfóra, azt – szemben más sajtóorgánumok kérdésével – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nem olvasta fel. Hibát valószínűleg nem követtünk el, hiszen levelünket az online sajtótájékoztató meghívójában jelzett határidő – november 25., 16 óra – előtt 23 perccel küldtük el a megadott email-címre, a Miniszterelnökség sajtóosztályának és a biztonság kedvéért a Kormányzati Tájékoztatási Központnak is, ahonnan a meghívót küldték. Gulyás Gergelytől mindössze egy témában kérdeztünk: Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos blogját idéztük, ahol a szakember a koronavírus-járvány elleni védekezés hiányosságait vette sorra, észrevételeit tapasztalatokkal alátámasztva. Ezekre szerettük volna reagáltatni a kormányt képviselő kancelláriaminisztert. Válaszra nem méltatott megkeresésünket változtatás nélkül közöljük. (B. P.)

A holnapi (november 26.) kormányinfó alkalmával az alábbi témában várjuk Gulyás Gergely miniszter úr válaszait.

Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos tegnapi blogbejegyzésében a járvány kezelését illetően súlyos gondokra és mulasztásokra hívta fel a figyelmet. Főbb megállapításait hét pontban idézzük:

– A koronavírus járvány okozta leterheltség és kapacitáshiány miatt szinte napi lelki problémát okoz nekünk, orvosoknak, hogy képtelenek vagyunk megadni azt a szintű ellátást, amely elvárható lenne. 
– Az adatokból látszik, hogy mára egy fertőző, de megelőzhető megbetegedés vezeti a halálozási okok listáját.
– Számunkra, orvosok számára már szeptember legelején egyértelművé vált, hogy komoly megszorító intézkedések nélkül rövid időn belül oda fogunk jutni, ahol most tartunk, erről írásban tájékoztattuk a felelős döntéshozókat, illetve megoldási javaslatokat fogalmaztunk meg, csakúgy mint tavasszal is. Javaslatainkat nem fogadták be.
– A PCR alapú szűrési kapacitásainkat a nyáron nem fejlesztettük kellőképpen. Nem ismerjük a napi új fertőzöttek pontos számát, hiszen egyértelmű, hogy a tesztelések jelenleg észlelt, az elmúlt időszakban több esetben 20 százalék feletti pozitivitása immáron ezt nem biztosítja.
– Nagy részben hiányoznak az országos, tudományos szakmai alapon meghozott, bizonyítékokon alapuló ajánlások, melyek az ellátás minőségét hivatottak növelni.
– A felmérések és nyilvántartások technikai hátterének, szervezeti szintű elkészítésének biztosítása szintén kimaradt a felkészülésből. Az invazívan és nem-invazívan lélegeztetett betegek számának, az intenzív osztályra felvettek korosztályi megoszlásának, vagy a sikeres, lélegeztető gépről történő leválasztás utáni halálozásának a tudta nélkül csak a sötétben tapogatózunk, a „sikeres védekezés” csak egy üres frázis marad.
– Pontos és nyilvános adatokkal, mérésekkel még most sem rendelkezik a magyar intenzíves szakma. Konkrétan azt sem ismerik orvosaink, hogy egy adott pillanatban melyik intézményben hány kritikus állapotú betegnek áll rendelkezésre szabad ágy. Így viszont a kapacitások optimális kiszervezése is lehetetlen, súlyos etikai helyzetet teremtve.


Kérjük, a tagadás szintjén meghaladóan, pontról pontra cáfolja, vagy erősítse meg a szakember által leírtakat!