Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány

Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszélyhezet kéthetes meghosszabítását kéri a kormány az Országgyűléstől. Vannak surlódások a kabinet és az operatív törzs között. Gulyás Gergely szerint akár egy évig is elhúzódhat a járvány, százezres munkanélküliséggel kalkulálnak. Csak az autóipar és a kereskedelem kiesése miatt másfél százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni havonta.

A csütörtöki kormányinfó néhány pontban:

• A kormány kéri az Országgyűlést, tegye lehetővé számára a veszélyhelyzet két hetes meghosszabbítását. Gulyás elképzelhetőnek tartja az Országgyűlés határozatképtelenségét is, de reméli, erre nem lesz szükség.
• Aki akarja, törlesztheti tovább a hitelét, de az alapeset az, hogy nem kell folytatni év végéig. Nem kell külön kérvényezni a törlesztés felfüggesztését. Gulyás is hallott róla, hogy egyes bankok felfüggesztenék a babaváró hitelt, de megkéri őket, ezt a gyakorlatot azonnal fejezzék be. Azt sem fogja hagyni a kormány, hogy a most kimaradó kamatot a bankok jövőre tőkeként számítsák fel.
• Nem tervez a kormány továbbra sem lakhelyelhagyási tilalmat, és reméli, később sem lesz rá szükség, de a járvány alakulásától teszi függővé. Gulyás arra kér mindenkit, aki teheti, folytassa a munkát, különben nagy bajban lesz az ország.
• Csak az autóipar és a kereskedelem kiesése miatt másfél százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni havonta, ha két hónapig marad fenn az állapot, már az is recesszióhoz fog vezetni. Százezres munkanélküliségi hullámmal számol a kormány.

12:14 Véget ért a sajtótájékoztató, itt zárjuk percről percre közvetítésünket, köszönjük a figyelmet.

12:12 Az Operatív Törzs sokáig ódzkodott a házi karanténtól, de a kormány ezt mindenképp szükségesnek tartotta. Ezt arra válaszolta Gulyás, volt-e már valami, amiben eltértek az Operatív Törzs ajánlásaitól.

12:11 A kormány szándékozik-e bármit lépni forint-euró árfolyam ügyében? Gulyás szerint a jegybank tud erről dönteni, a kormánynak nincsenek árfolyamcéljai.

Újabb csúcs dőlt meg: 360 forint közelében a forint-euró árfolyam | Magyar Hang

Senki nem tudja mi jön még, tovább folytatódhat a vesszőfutás.

12:09 Mindenki személyesen kell eldöntse, mit tesz, folytatja-e a munkát. A fogorvosoknál a fertőzésveszély például komoly lehet, de autószerelőknél nem. Gulyás szerint aki folytatja tudja a munkát, az mindenképp folytatja, különben az ország nagyon nagy bajban lesz.

12:07 A veszélyhelyzet idejére akkor lehet változtatni a munkabéren vagy munkaidőn, ha ebben a munkáltató és a munkavállaló megegyezik egymással.

12:06 Az eddigi felhatalmazást hosszabbítaná meg az Országgyűlés azzal, hogy újabb tizenöt napra lehetővé teszi a kormánynak a veszélyhelyzet fenntartását.

12:02 Elbocsátási moratóriumnak a kormány szerint a magánszektorban nincs értelme, mert például a turizmusban a cégek azonnal csődbe mennének. A kormányzat pedig senkit nem tervez elbocsátani.

11:59 A HírTV arra volt kíváncsi, a kormány számol-e lakhelyelhagyási tilalommal, és mi indokolná ezt. A kormány attól teszi függővé, milyen gyorsan terjed a fertőzés, egyelőre nem tartja indokoltnak, és reméli, sikerül elkerülni. De senki nem látja előre, egy-két-három héten belül milyen döntéseket kell hozni.

11:58 A legtöbb helyen, ahol az iskola biztosította a napi egyszeri étkezést, ezek a források továbbra is rendelkezésre állnak. Az első hét a digitális oktatás és a diákok ellátása kapcsán egyaránt pozitív Gulyás szerint. Az étkezésellátással kapcsolatos panaszokról nem tud.

11:57 Pintér Sándort kétszer is tesztelték, a koronavírus-tesztje mindkétszer negatív lett, így az ő esetében teljesen nyugodtak lehetünk, mondta Gulyás.

11:55 Spanyolországban tízezer alatt van a megbetegedettek száma, de az Operatív Törzs döntheti el, melyik országot vegyék fel a súlyosan fertőzöttek közé.

11:50 Azt biztosan nem fogja engedni a kormány, hogy a jövő évtől a bankok tőkeként számolják el a most kieső kamatot.

Ennyit tudunk most a hiteltörlesztések felfüggesztéséről | Magyar Hang

A miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a lakossági és vállalkozói hitelek törlesztését felfüggesztik 2020 végéig. Összegyűjtöttük, mit jelenthet ez a gyakorlatban.

11:48 Az a szerencsés, ha az Országgyűlés működik, de ha a szükséges felhatalmazást jövő héten megkapják, akkor a védekezéshez elegendő valamennyi lépést meg tudja majd tenni a kormány. A parlamenti képviselők nem élvezhetnek hátrányt vagy előnyt, akkor kell őket is tesztelni, mint másokat.

11:45 Csak a kereskedelem- és autóipar bezárása 1,5 százalékos visszaesést hoz, és ha csupán ez a két szektor sínylené meg, akkor is két hónap kell csupán, hogy recesszióba csússzunk. De tudjuk Gulyás szerint, hogy más szektorok is bajban vannak.

11:41 Ahogy Matolcsy György is mondta, két vírus van, a koronavírus és a félelemvírus, és mindkettőt le kell győzni, jegyezte meg a miniszter.

11:36 Kínában novemberben kezdődtek a megbetegedések, mostanra jelentősen csökkent a fertőzések száma. Ez azért öt hónap, míg nálunk a baj januárban kezdődött, mondta Gulyás. Viszont védekezéstől függően húzódhat el a járvány lefolyása. Ha nem védekezik egy állam, akár négy-öt hónap alatt lefuthat, de akkor az egészségügyi kapacitást nem tudják egy szint alatt tartani. Ezért próbálnak védekezni a legtöbb európai országban, de így három-négyszáz napig is elhúzódhat.

11:34 Az Index arra volt kíváncsi, hogy lehetnek még nyitva kaszinók, Gulyás erre nem tudott választ adni, szerinte ha nyitva lehetnek még, akkor valóban biztosítani kell a megfelelő egészségügyi felszerelést. De ő maga nem látja értelmét, hogy a kaszinók még nyitva legyenek éjjel-nappal, mint arról az Indexet tájékoztatták egyes olvasói.

11:32 Mi lesz azokkal, akik nem tudnak tovább albérleti díjat fizetni? A költségvetés teljesítőképességnek nemcsak határai vannak, a kormány épp azt találgatja, mekkora lesz a recesszió. Végesek a források, kevesebb pénzből tudnak gazdálkodni, mint tavaly, nem 3-4 százalékkal többől, mint januárban tervezték.

11:30 Gulyás is hallott arról, hogy egyes bankok felfüggesztenék a babaváró hiteleket, innen is kéri a vezetőségeket, ezt a gyakorlatot azonnal fejezzék be.

11:28 Bevontak orvostan-hallgatókat is az egészségügyi ellátásba, igyekeznek folyamatosan bővíteni a kapacitást. Tervezik-e tovább segíteni a bajban lévő egészségügyiseket? Gulyás szerint az az érdekük, hogy álljon rendelkezésre a szükséges kapacitás.

11:26 A háziorvosi praxisoknak továbbra is egyéni felelősségük beszerezni a szükséges felszerelést? Gulyás szerint ez nem igaz. Küldött dobozokban maszkokat az egyes megyéknek, először sebészi, aztán speciális maszkokat. Ez az Index szerint egyénileg három maszk, ami háromszor negyven perc ellátásra elég. Arról soha nem volt vita, hogy az állam szerzi be és juttatja el a maszkokat a háziorvosokhoz, Gulyás szerint szó sem volt róla, hogy egyénileg kellene ilyenekhez hozzájutni.

11:24 A tranzitforgalmat, áruszállítást mindenhol biztosítani kell, ebben egyetértés van az Európai Unió állam- és kormányfői között.

11:21 A Magyar Hírlap arra volt kíváncsi, mi Gulyás véleménye az ellenzéki reakciókról. Ő nem akar most az ellenzékkel foglalkozni, szerinte a válság után majd meg lehet nézni, az ellenzéki javaslatok mivel jártak volna. A közvetlen kapcsolattartás választott önkormányzati vezetőkkel, például Karácsony Gergellyel adott, és minden tájékoztatást megadnak.

11:19 A jelenlegi helyzet indokolja, hogy magasabb számban teszteljenek, de az Operatív Törzs tudja ezen a téren a pontos adatokat. Mi van, ha vidéken azt hiszik, a probléma csak Budapestre vonatkozik? Gulyás szerint több ezerszer mondják el, hogy a koronavírus minden területet érint, az egész országot.

11:16 Mekkora terhet jelent a költségvetésnek a hitelezési moratórium? A bankoknak jelent óriási terhet, de tavaly a szektornak volt 500 milliárdos profitja. Az idei évben az a kérésük, a bankok is vállaljanak komoly terhet a kárenyhítésben. Abban nem volt vita, hogy a kiemelt szektorok mik legyenek, a turizmus megszűnt, a vendéglátás és a szórakoztatóipar is vegetál. Az intézkedések azt szolgálják, hogy a munkahelyek megmaradjanak. A gazdaságot néhány hét vagy hónap múlva indítanák újra, nagy különbség lesz, hogy ezt meg tudják-e épp tenni, vagy százezres munkanélküliség lesz.

Több hónapig ingyenpénzt adna a magyar dolgozóknak a szakember | Magyar Hang

Nemsokára az egymilliót is elérheti a munkanélküliek száma, ezért öt hónapon át havi százezrer forintot juttatna a munkavállalóknak Essősy Zsombor.

11:14 Pontos számokat az Operatív Törzs tud arról, hányan haladtak át Bulgáriába vagy Romániába, tízezres számról van szó.

11:12 A korábban említett 140 cég listáját, amely létfontosságú az ország működéséhez, Gulyás szerint nincs értelme titkosítani, erről nem is tud. Mint mondta, ez ügyben a Honvédelmi Minisztériumot érdemes keresni.

11:10 Hány munkanélküli jelentkezett eddig? – kérdezte az RTL Klub. Gulyás szerint ilyen friss adataik még nincsenek, de százezres számmal kalkulálnak. A miniszter azt is jelezte, azt javasolja, közös megegyezéssel ne írjon alá senki.

10:53 A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap a beszállítók helyzetére kérdezett rá. Gulyás szerint lesznek fontos döntések, amik őket is érintik, a jegybankkal együttműködésben segítenék majd a kis- és középvállalkozásokat. A gazdaság működőképességét, ahol lehet, fenn kell tartani, tette hozzá. Ezért minden olyat veszélyes javaslatnak tart, ami nem ezt szolgálja. A kereskedelmi egységek bezárása heti szinten 140-160 milliárdos kiesést jelent.

10:51 Ma az a közös érdek, hogy akinek lehet, a munkaviszonya maradjon meg, ezért a munkáltató és munkavállaló szabad megállapodásának tárgya, miként fogják a munkaviszonyt szabályozni. 2008-ban például négy napos munkahetet tartottak a gyárak többségében.

Leáll az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-gyár is | Magyar Hang

A társaságok a döntéseket a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolták.

10:48 A nem magánszemélyek közötti hiteleket idén nem kell tovább törleszteni. Ez vonatkozik a babaváró törlesztésre is azzal együtt, hogy a tízéves futamidő fennmarad. Ugyanúgy igaz ez a diákhitelre. Fogyasztói hitelek esetében a thm legfeljebb 5,9 százalékos lehet. Vannak ágazatok, amik azonnali segítségre szorulnak, még ha az összes bajban van. A turisztika, vendéglátás, filmipari, rendezvényszervező, sportszolgáltató ágazatok esetében a bérleti szerződéseket június 30-ig semmi esetben sem lehet felmondani. Addig minden hónapban a foglalkoztatott mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.

10:46 Önkéntesség akciócsoportot is létrehozott a kormány, ezt Révész Máriusz fogja vezetni. Nagy örömmel fogadják a megjelent adakozókészséget, digitális eszközök vásárlásától az idősek megsegítéséig sokféle felajánlás érkezett.

10:45 A gazdaságot rendkívüli mértékben veti vissza a járvány, akciótervet fogadtak el emiatt. A gazdaság újraindításán is gondolkozni kell, vannak szektorok, amik leálltak, így például a turizmus. A külföldi lapok is a legmerészebb akciótervként minősítik a szerdai lépéseket Gulyás szerint. Kérik a parlamenti frakciókat, adják meg a kormánynak a lehetőséget a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Nem tudják, hogy az Országgyűlésben a határozatképesség meddig tartható fenn.

10:44 Magyarország a kevésbé fertőzöttek közé tartozik Európán belül, de az is biztos, hogy már csoportos fertőzések vannak, csak sokan tünetmentesek. A hivatalos számok így mindenütt fenntartásokkal kezelendőek a miniszter szerint, a betegek 80 százalékánál semmilyen tünetekkel nem jár a betegség. A következő napokban, úgy látja, ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzések száma. A különböző szakaszokhoz igazodó kommunikációja lesz a kormánynak.

10:40 A koronavírussal foglalkoztak a szerdai kormányülésen, erről számolt be Gulyás Gergely. Látják, az osztrák-magyar határon milyen helyzet alakult ki a humanitárius korridor miatt. Bulgária, illetve Románia irányába hagyták el az országot többnyire vendégmunkások. Az európai állam- és kormányfők videókonferenciáján egyetértés volt, hogy a tranzitforgalomnak zavartalanul kell haladnia, ezt is akadályozták a feltorlódottak. Nyitottak még ennek érdekében új határátkelőhelyeket, Kópháza-Rábafüzes mindenki rendelkezésére áll.

Mi ezeket a kérdéseket juttattuk el a Miniszterelnökséghez:

– Sokan vannak kórházi karanténban olyanok, akik tünetmentesek, de közvetett, vagy közvetlen kontaktus miatt megfigyelés alatt tartják őket. Sok aktív kórházi ágyat foglalnak el és nagy kapacitásokat kötnek le ily módon. Tervezik-e, hogy ezt a protokollt felülvizsgálják, a kórházi karanténban lévő, tünetmentes eseteket tesztelik a gyanúsak helyett,  és aki negatív eredményt produkál, otthoni karanténba helyezik?

– Az esetszám növekedésével nyilvánvalóan egyre több egészségügyi dolgozónak (orvos, nővér) lesz közvetlen kontaktusa, ami a jelenlegi protokoll szerint indokolja a karantént. Tervezik-e ennek a protokollnak a megváltoztatását, például olyan esetekre való tekintettel, amikor az egészségügyi dolgozó tünetmentes és részt tud venni az igazoltan koronavírusos betegek ellátásában?

– Mi a helyzet a védőfelszerelés-szállítmánnyal? Megérkezett-e Hamburgból? Értesüléseink szerint Magyarország is kész arra, hogy repülőgépet küldjön Kínába, hogy a csehekhez hasonlóan védőfelszerelést hozzunk be közvetlenül. A dolgot azonban nehezíti, hogy a kapacitások már előre le vannak kötve, így nehéz bármihez is hozzájutni. Igaz-e ezen értesülésünk?