Gyurcsány Ferenc: A valóság vereséget mért a kormányra

Gyurcsány Ferenc: A valóság vereséget mért a kormányra

Gyurcsány Ferenc évértékelője 2021. február 13-án (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szembetalálkozott a valósággal, amely vereséget mért rá – így fogalmazott a mögöttünk álló időszakról és a koronavírus-járvány kezeléséről évértékelő beszédében szombaton délután Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint megdőlt az a mítosz, hogy a Fidesz tud kormányozni. A politikus egyúttal oltásra biztatott mindenkit, ám szerinte csak olyan vakcinát érdemes kérni, amit az európai szakhatóság is engedélyezett. Ha az oroszt és a kínait is engedélyezné, akkor azt is. Beszélt az ellenzéki együttműködésről is, amit úgy jellemzett, hogy „megszületett Orbán rendszerének hazafias, demokrata ellenzéke”.

Ha filmet néznék, akkor igazi drámai, krimibe illő jelenetek szemtanúi lehetnék. Ami viszont velünk szemben áll, az nem film – ezzel kezdte idei, online megtartott évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke – maradva a hasonlatnál – azzal folytatta, hogy a főszereplők világosak: a vírus és a védekező ember. – Tavaly a vírus inkább győzelemre állt és mi védekeztünk. Abban reménykedünk és azon dolgozunk, hogy fordulat történjen. Hogy idén már a vírus védekezzen és végül mi győzzünk, helyre tudjuk állítani szokásos hétköznapi életünket, megszűnjön a félelem – mondta. Ugyanis most hiányzik az érintés, a gesztusok, a közelség, azok az emberi kapcsolatok, amelyek nélkül végtelenül elhagyatottnak érezzük magunkat. – Pokolian nehéz az élet, bezártak vagyunk – mondta.

A pártelnök kitért rá, felmerült a járvánnyal kapcsolatban, hogy van-e helye ebben a politikának. A politika ugyanakkor – mint mondta – közügy, ezért közéleti vita tárgya, hogy jól intézzük-e a dolgainkat. Amennyiben pedig a vírus elleni védekezés nemzeti ügy – mint ahogy a kormány mondja –, akkor „bennünket partnernek kell kezelni”. Gyurcsány Ferenc szavai szerint „szeretnénk, ha beavatnának minket a dilemmákba, az elemzésekbe, az adatokba, ha szembesülhetnénk a választási lehetőségekkel”. Arra hivatkozott, hogy mindannyian gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak. Ezért nem is kezelheti a kormány az embereket gyermekként úgy, hogy uralkodik felettük.

A DK-s politikus szerint az elmúlt időszakban „az derült ki, hogy ezek nem tudnak kormányozni”. Tartanak egy kaszárnyafegyelmet, választanak maguknak ellenséget, közben az ország valóságos működtetése, a közjó szolgálata elmarad. Arra hivatkozott, hogy ennyi megkésett intézkedést, ennyi csetlést-botlást még soha nem láttunk. Most ugyanis az ellenfél nem a kormány által kreált ellenfél, hanem a valóság. – A kormány szembetalálkozott a valósággal és az vereséget mért rá – fogalmazott, hozzátéve, hogy „most valójában elbuktak”.

A vakcina kérdése sem maradt ki a beszédből. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis két kérdés maradt: oltassuk-e be magunkat és mivel. Azt hangsúlyozta, hogy az a felelős magatartás, és ezt is javasolják mindenkinek, hogy oltassa be magát. A kétkedőknek azzal üzent, hogy a tudományos világ szerint sokkal nagyobb annak a kockázata, ha valaki nem oltatja be magát. – Válasszák a kisebb kockázatot, válasszák az életet – fogalmazott. A „Mivel?” kérdés kapcsán pedig úgy látta, mindegy, hogy az oltóanyagot hol gyártották. Az, hogy egy vakcina jó-e vagy nem jó, arra vannak független intézmények, úgy mint az európai szakhatóság. – Egy dologhoz ragaszkodjanak: olyan vakcinával engedjék magukat beoltani, amit az európai szakhatóság engedélyezett. Lehet ez az orosz is, a kínai is, ha engedélyezték Európában – mondta.

A járvány mellett Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a háttérben szellemi hatalomátvételi kísérlet zajlik a kormány részéről „az egyetemek elfoglalásával”. Az egyetemek modellváltását úgy jellemezte, mint az intézmények privatizációja. Ez pedig nincs rendben. – A teljes magyar felsőoktatást odaadják ingyen egy pár embernek, egy kuratóriumnak – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel kikerül a demokratikus ellenőrzés alól, ami dráma. A politikus szerint a kormányfő fejében nyilván az van, hogy az egyetemeken sokféle kultúra és ideológia megjelenik, ő pedig ezt nem szereti. Pedig a szabad szellem mindig kritikus volt. – Makovecz Imre szabad szellem volt? Igen, szabad szellem volt és kritikus volt – hozta fel a példát. Egyúttal kiemelte azt is, hogy „dicsőség az SZFE-s oktatónak és hallgatóknak”.

A DK elnöke bírálta a kormányt amiatt is, hogy miközben a jobboldal szerint a politika alfája és omegája a nemzeti közösség, ez a magasztos cél nem jelenthet felmentést minden bűn alól. – A nemzetre hivatkozva rabolják és becstelenítik meg hazánkat, ez a probléma – fogalmazott. A pártelnök szavai szerint akkor él nyugalomban az ország és akkor lesz sikeres, ha egyszerre érvényesít két szempontot: a közösségi polgárai hogyan akarnak élni, és hogyan tudnak közösen sikeresek lenni. A kormány azonban a közösségét összekeveri a saját hatalmi igényeivel. Majd úgy fogalmazott: „el a kezeket a magánélettől, foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel majd mi foglalkozunk”.

Azt is kritizálta az ellenzéki politikus, ahogyan a kormány viselkedik, miközben úgy nevezi magát, mint „keresztény, meg konzervatív, meg nem tudom micsoda”. Itt felhozta, hogy a mai kormánypárt kitűnő kapcsolatokat ápol a lengyel Jog és Igazságosság párttal, amelyik drámai abortuszszabályozást vezetett be. Megemlítette az orosz elnököt is, aki „minden bizonnyal megmérgezteti” legnagyobb kritikusát, Alekszej Navalnijt. – Ha a keresztényi szeretet ezt jelenti, akkor egyre kevesebben akarnak majd keresztények lenni – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc beszéde végén tért rá az ellenzéki összefogásra, amit úgy jellemzett, hogy „megszületett Orbán rendszerének hazafias, demokrata ellenzéke”. Azt ő maga is belátta, hogy hosszú idő kellett hozzá. De mindenkinek meg kellett érteni, hogy „Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie az ellenzéknek”. Erre esély csak akkor van, ha közös választási erőként mutatják meg magukat. Szavai szerint a „hazafias kötelezettség közös felismerése történt meg, ebből származik az ellenzéki egység”. Úgy vélte, hogy az útra, amit eddig megtettek, okkal lehetnek büszkék, a jövőben pedig iszonyatos munka vár rájuk.

Kitért rá, hogy neki elsősorban a DK-ért van felelőssége, ez a közösségnek egyenrangú, erős szereplője, „talán a legtámogatottabb”.

– Egy jobb országot fogunk teremteni, normalitást, életet, elfogadást, könnyebb lesz itthon lenni a hazában – fogalmazott, hozzátéve, hogy hazafias, európai kormány lesz, a célhoz pedig közel vannak, ha az emberek is segítenek.