Hadházy: A magyar rendőrség is érintett a Microsoft-botrányban

Hadházy: A magyar rendőrség is érintett a Microsoft-botrányban

A Microsoft amerikai főhadiszállása, a 92-es épület a washington állambeli Redmondban (Fotó: Coolcaesar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerült beazonosítania Hadházy Ákosnak azt a két állami szervet, amelyeken keresztül bemutatták az amerikai hatóságok a Microsoft korrupciós botrányát. A politikus ráadásul két belügyi szervet talált: az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), illetve a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatót (NISZ).

Mint ismert, az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet eljárást indított a Microsoft ellen korrupciógyanús ügyletek miatt, amiket a cég 2013–14 környékén ütött nyélbe Magyarországon. A Microsoft Magyarország el is ismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal és 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírságot fizetett.

Security Check Required

Hadházy Ákos felidézte, hogy az amerikai jelentésben két példa is szerepelt és bár neveket nem említettek, a szerződések időpontja és összege alapján meg lehet azokat találni.

A NISZ Zrt. 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek listáján a „működés” sor alatt egyértelműen beazonosítható az amerikai jelentésben is szereplő szerződés. – Ez azért nagyon durva, mert ez az állami cég Magyarország egyik vezető informatikai társasága, 63 milliárdos forgalommal és 1600 alkalmazottal – írta a politikus, hozzátéve, hogy ők számolták a Soros-konzultációra érkezett válaszokat is.

Ennél is bizarrabbnak nevezete az ORFK szerződését, amelyet közvetett információk alapján azonosított be, mivel a rendőr-főkapitányság honlapjáról pont annak az időszaknak a szerződései hiányoznak, amikor a Microsoft-beszerzés történhetett. Egy korábbi napi.hu cikk azonban konkrétan leírja a szerződés adatait, ami egyértelműen megegyezik az amerikai igazságügy által közölt adatokkal. A közvetítő cég mindkét esetben a Humansoft Kft. volt, amely busás haszonra tett szert.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a korrupciós ügy a hatóságok szerint hogyan is zajlott. Az állam meghirdetett közbeszerzéseket, ám azokon nem a Microsoft, hanem közvetítő cégek indultak. Miután nagy összegekről volt szó, a Microsoft kedvezményt adott, ám a közvetítő cégek mégsem az alacsonyabb, hanem a teljes áron adták tovább a termékeket az államnak. Az ügy kirobbanása után a Microsoft Magyarországtól elbocsátottak több vezető munkatársat, egyiküket, Sagyibo Viktort később egy időre kormányzati szerepkörbe emelték. Emellett azonnal szerződést bontottak három közvetítő céggel.

Az egész ügy a kormányfő környezetét is kínosan érintheti, a botrányt elsőként megszellőztető Wall Street Journal szerint ugyanis minden 2012-ben kezdődött egy találkozóval Orbán Viktor és a Microsoft egyik akkori igazgatója, Kevin Turner között.

Frissítés: Cikkünk megjelentése után néhány órával a NISZ azt közölte lapunkkal, hogy a Microsoft-vizsgálattal kapcsolatban hozzájuk nem érkezett megkeresés. – Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állításával ellentétben szabályos, típusa szerint központosított közbeszerzés keretében, verseny újraindításos eljárás lefolytatását követően, a legkedvezőbb árat biztosító céggel kötött szerződést 2013. júliusában, az akkor még az NFM felügylete alá tartozó NISZ Zrt. – írták.