Hadházy Ákos: a kisebb-nagyobb uniós pénzek elvonásán „Orbán csak kacag”

Hadházy Ákos: a kisebb-nagyobb uniós pénzek elvonásán „Orbán csak kacag”

Hadházy Ákos az ATV-ben (Fotó: Hadházy Ákos / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési szakbizottsága az uniós források elköltésével kapcsolatos szabályokról rendezett vitát csütörtökön, amelyről az MTI számolt be.

Daniel Freund, az EP zöldpárti képviselője kijelentette, hogy fel kell függeszteni a kifizetéseket azokban a tagállamokban, amelyekben az uniós forrásokat nem rendeltetésszerűen használják fel és nem működnek a pénzügyi ellenőrzési rendszerek sem.

Megjegyezte, hogy Magyarországgal kapcsolatban ez csak egyszer fordult elő, ami meglepőnek nevezett, mert – mint utalt rá – a forrást kibocsátó uniós alap szerint 10-szer több a Magyarország felé tett országspecifikus ajánlások száma, mint más tagállamok felé. Freund hozzátette, hogy az Európai Bizottság szerint is „nagy gondok vannak a források kezelésével Magyarországon, és egyértelműen felmerül a pénzek elcsalásának gyanúja.”

Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem alkotmányjogásza azt hangoztatta, hogy csak három rendelet szabályozza az uniós pénzek elköltését, amelyet könnyen kijátszhat egy olyan uniós tagállam „ahol a jogállamiságot nem veszik komolyan”. Véleménye szerint az EU végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak erőteljesebben kellene fellépni a strukturális beruházási alapok kapcsán a tagállamokban. A bizottságnak emellett meg kellene vizsgálnia, hogy jók-e azok az uniós pénzkezelési rendszerek, amelyek ekkora szabadságot biztosítanak a tagállamoknak a felhasználás terén, és nem garantálják a korrupciómentességet.

Sheppele arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogállamiság nem pusztán egy „ködös elképzelés”, mivel az ehhez fűződő új kondicionalitási mechanizmus hivatott kiküszöbölni az uniós forrásokkal való visszaélést. Ennek kapcsán említette a demokratikus, pluralisztikus döntéshozatalt, illetve törvénykezést, a jogbiztonságot, a végrehajtó hatalom önkényességének tilalmát, a hatékony igazságszolgáltatást, továbbá a hatalmi ágak szétválasztását.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a vitához való hozzászólásában elmondta: „Magyarországon a probléma gyökere a magyar polip, amit a legfelsőbb szinteken hoztak létre abból a célból, hogy módszeresen és kitervelten ellopják az uniós forrásokat.”

Volt fideszes politikusként belső rálátása volt arra, hogy „milyen korrupciós módszerrel működnek az EU-pályázatok Magyarországon” – jelentette ki. Szavai szerint Magyarországon a sajtószabadsággal is problémák vannak. „A korrupciós ügyekről csak a még államilag fel nem számolt független média számol be, így ez ezekről szóló hírek kevés emberhez jutnak el” – fogalmazott a képviselő.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán részletesebben is beszámolt az EP-beli hozzászólásáról. Előadásában három konkrét esetet mutatott be az uniós pénzekkel kapcsolatos problémák érzékeltetésére, amelyek leírják az egész fideszes hálózat lényegét.

Hozzászólásában még azt is hozzátette: „a korrekciókon (kisebb-nagyobb összegek elvonásán) Orbán csak kacag, hiszen Polt Péter blokkolja a lopások jogi következményeit a propagandagépezet pedig magyarok milliói elől eltitkolja ezeket a veszteségeket, így politikai következmények sincsenek.”

Úgy látja, a megoldás csak a támogatások felfüggesztése (nem elvétele) lehet addig, amíg a kormány nem hajlandó lemondani a lopásról, első lépésként pedig belép az EU-Ügyészségbe.