Hadházy Ákos: Belharc vezethetett Völner bukásához

Hadházy Ákos: Belharc vezethetett Völner bukásához

Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban 2020. október 20-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A végrehajtói körbe való bekerülést övező belharc vezethetett ahhoz, hogy a szektorral foglalkozó Völner Pál a hatóságok célkeresztjébe került – legalábbis így tudja az ügyet nyomon követő Hadházy Ákos. Lapunk megtudta azt is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesének ügye téma lesz a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén.

Vesztegetés elfogadásával és hivatalában elkövetett visszaéléssel gyanúsítja a Legfőbb Ügyészség Völner Pál fideszes országgyűlési képviselőt, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét – írta meg lapunk, Polt Péter közleménye nyomán.

Az ügyészség szerint Völner Pál – aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben – rendszeresen elfogadott 2-5 millió forint értékben kenőpénzeket a végrehajtói kar elnökétől (azaz, Schadl Györgytől), ennek fejében pedig bizonyos ügyek elintézését vállalta.

Bár az ügyészség ennél konkrétabban nem fogalmazott, a végrehajtóknál körvonalazó botrányt már a kezdetektől nyomon követő képviselő, Hadházy Ákos sejteni véli, mi vezethetett Völner meggyanúsításához. Habár hivatalos információkkal ő sem rendelkezik, de forrásai az ügyet arra vezetik vissza, hogy a végrehajtói pozíciókért óriási tülekedés zajlott és zajlik, hiszen komoly bevételi forrásról beszélünk. Úgy tudja, hogy egy fideszes politikus ismerőse jelentősebb összeget fizetett ki azért, hogy bekerüljön a körbe, de végül más, komolyabb NER-háttérrel rendelkező ember került a helyére. A magát becsapottnak érző vállalkozó ezután bosszúból feljelentést tett a történtek miatt – mondta a Magyar Hangnak a képviselő.

Hadházy Ákos volt az, aki először beszámolt róla Facebook-oldalán, hogy az Központi Nyomozó Főügyészség az MBVK elnöke ellen nyomoz, a gyanú pedig kormánytagot érintő hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása vagy befolyás vásárlása lehet.

A független politikus szerint a végrehajtói karban a trafikosztáshoz hasonló átrendeződés folyt az elmúlt években. Sok végrehajtótól elvették a jogot amiatt, mert nem volt jogi diplomájuk, így a felszabadult zsíros bizniszért megindult a harc. A képviselő több helyről érkezett, ám nem hivatalos információi szerint pénzért oszthatták a végrehajtói helyeket, „de ehhez az Igazságügyi Minisztérium egyik vezetője felé is tejelnie kellett. Igazán csak ez – kormánytag érintettsége – lehet az oka annak az egészen elképesztő titkolózásnak, amit Polt és a kormány művelt az elmúlt időszakban” - olvasható a képviselő posztjában.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Völner téma lesz a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is

Völner meggyanúsítása szimbolikus jelentőségű és az Orbán-kabinetnek különösen kínos ügy, tekintve, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese keveredett korrupciós bűncselekménybe. Felmerül ugyanakkor a nemzetbiztonsági kockázat veszélye is – hiszen egy olyan politikus ellen nyomoz a Legfőbb Ügyészség, akiről a Pegasus-botrány kirobbanása óta tudjuk, hogy Varga Judit jobbkezeként személyesen engedélyezi a titkosszolgálatok különböző hírszerzési és megfigyelési műveleteit.

A Magyar Hang megkereste Stummer Jánost az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnökét is, aki kérdésünkre megerősítette: körükben téma Völner esete, valóban látnak ebben kockázatot. A bizottság soron következő, csütörtöki ülésén ezért a szolgálatokat felügyelő Pintér Sándor belügyminisztert is kérdezik a történtek kapcsán.

Az államtitkár lemond

Völner Pál közben bejelentette, hogy lemond. A 24.hu-nak küldött közleményében azt írta, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról. Azt is hozzátette, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A Magyar Hang már kereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy Varga Judit miniszter és a tárca vezetése miként értékeli a történteket, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.