Völner Pál a Pegasus-ügyről: Minősített ügyekben nem adok nyilatkozatot

Völner Pál a Pegasus-ügyről: Minősített ügyekben nem adok nyilatkozatot

Handó Tünde (b) idén áprilisban Völner Pál és Nyiri Beáta társaságában az Egri Törvényszék felújítása alkalmával (Fotó: Kormány.hu/Véssey Endre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kérdezett rá többször is a Telex az Igazságügyi Minisztérium államtitkáránál, Völner Pál mégsem árulta el, adott-e engedélyt a Pegasus szoftverrel való megfigyelésekre. Pedig korábban Varga Judit miniszter azt mondta, az aláírási jog ki van szervezve Völnernek, így ő dönthet a megfigyelési ügyekben.

A Telex a szerdai kormányülés előtt tudott beszélni az államtitkárral is, aki viszont kitérő válaszokat adott, nem volt hajlandó többet elárulni. „Önök azt hazudják, hogy nincs szabad sajtó, ehhez képest itt vannak”, kezdte Völner, majd azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett. Egyébként ez egy központilag elrendelt, kötelező válasz lehet, miután a többi fideszes politikus is szinte mind ezt fejtegette. Pintért korábban a nemzetbiztonsági bizottság hallgatta meg az ügyben. Völner most hozzátette, minősített ügyekben nem ad nyilatkozatot. A felvetésre, hogy Varga Judit őrá hivatkozott, Völner azt mondta, akkor kérdezzék meg Varga Juditot.

Kósa Lajos ismerte be nemrég, hogy a Belügyminiszter vásárolt a Pegasusból. Feltehetőleg elszólásról volt szó, miután a kormány egész eddig tagadta ezt. Dömötör Csaba szerint mindenesetre kampányblöff az egész, és a megfigyeléseknek megvan a törvényes rendjük.

A politikusok többsége is azzal érvelt, hogy ez minden államban így megy. Kontrát Károly azt kérte, mutasson a Telex munkatársa egyetlen országot, ahol a titkosszolgálatok tevékenységéről a nyilvánosságot tájékoztatják. Nyitrai Zsolt is azt mondta, hogy mint minden más országban, ezzel kapcsolatban nálunk sem tartozik minden a nyilvánosságra. Menczer Tamás pedig azt állította, Magyarországon illegális titkosszolgálati megfigyelés nem folyik.

A Telex felvetette, mennyire lehet elfogadható ezzel szemben, hogy olyan újságírókat megfigyeljenek, akikkel szemben semmilyen gyanú nem merült fel. De erre nem érkezett értékelhető válasz. Nyitrai Zsolt szerint még a baloldali bizottsági tagok is úgy ítélték meg, hogy a kérdéseiket feltehették a belügyminiszternek. Pintér Sándor pedig azt mondta, egyszer válaszolt már erre, és egy kérdésre egy választ ad.