Hány postahivatalt zártak be, és mennyit terveznek még – kérdezi Magyar Péter

Hány postahivatalt zártak be, és mennyit terveznek még – kérdezi Magyar Péter

A bezárt posta Káptalanfalván (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik legnagyobb múltú magyar vállalat, a Magyar Posta szisztematikus leépítése és kivéreztetése kapcsán azonnali válaszokat várunk Nagy Mártontól, a magát nemzetinek és vidékbarátnak hazudó kormány gazdasági miniszterétől – írta Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke még augusztus 9-én benyújtott közérdekűadat-igénylésében.

A Facebook-oldalára feltöltött levél szerint az alábbi kérdésekre vár választ: „Hány postahivatalt zártak be 2022-től és most augusztus 1-től? Mely településeken? Miért nem adtak erről hivatalos tájékoztatást? Egyeztettek-e előzetesen az érintett településekkel? Hány munkatársat bocsátottak el a Magyar Postánál? Miért van az, hogy a liberalizált csomagszállítás piacán a Magyar Posta szinte teljesen elvesztette a szerepét, miközben ez a szállítási piac egyértelműen nyereséges szegmense? Mit tettek a posta vezetői, hogy felkészítsék a társaságot a piacnyitásra? Milyen összegű jutalmat/prémiumot vettek fel a Magyar Posta vezetői, miközben leépítették ezt a nagymúltú intézményt? Terveznek-e további leépítéseket, postabezárásokat?”

Augusztus elején számolt be arról a sajtó, hogy elsejétől 100 hivatalt zárt be a posta, bármiféle tájékoztatás nélkül. Az állami vállalat azóta sem erősítette meg, hogy hány fiók érintett. A Hajdú-Bihari megyei lap megkeresésére annyit írtak, hogy „jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán” állnak az ügyfelek rendelkezésére, az „ügyfélforgalom csökkenése miatt” azonban bizonyos helyeken üzemeltetési módot váltanak. „Az üzemeltetési módok tekintetében elsősorban a postapartneri együttműködések kialakítását szorgalmazza a Magyar Posta. Azokon a településeken, ahol postapartneri együttműködésre nem kerül sor, mobilpostával nyújtja szolgáltatásait a társaság” – írták.

Tavaly a Magyar Hang írta meg, hogy 32 postai vezető 2022 első három negyedévében összesen bruttó 1,23 milliárd forintot kapott, prémiumokkal és egyéb juttatásokkal együtt (a negyedik negyedév adatait nem töltötték fel honlapjukra), 2021-ben pedig bruttó 1,46 milliárdot fizettek ki nekik. A 2022-es kifizetések nettó értéke – tekintve, hogy a negyedévi kifizetés sem maradt el – tehát elérheti a nettó egymilliárd forintot. A Magyar Posta vezérigazgatója, Balczó Barnabás havi bruttó 5 milliós fizetésével 2022-ben még lekörözte a miniszterelnököt is, ezt pedig kiegészíti a havi bruttó 650 ezer forintos igazgatósági honoráriuma és béren felüli juttatásai is.