Harminc napon keresztül bocsánatot kell kérnie a kormánynak

Harminc napon keresztül bocsánatot kell kérnie a kormánynak

A Magyar Helsinki Bizottság Facebook oldalán található kép a hír bejelentése mellett.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Írásban is megérkezett a Magyar Helsinki Bizottsághoz a Kúria ítélete, amely kimondja: a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a szervezet jó hírnevét. A szervezet közleményére a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

Az ügy 2017-ig nyúlik vissza, egy akkori nemzeti konzultáció egyik állítása miatt fordultak bíróságoz a jogvédők. Szerintük ugyanis a tényeket hamis színben feltüntető 5. pont többek között azt tartalmazta, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. A szervezet korábbi tájékoztatása szerint a Kúrai úgy ítélte meg, hogy a kérdőív a Helsinki Bizottság tevékenységét „elrettentő példaként” mutatta be, amellyel az embereknek szemben állást kellene foglalniuk.

Az ítéletet szóban már több hete kihirdették, most azonban megérkezett írásba foglalva is. Ennek azért van jelentősége, mert – a közlemény megfogalmazása szerint – az átvétellel a „propagandaminisztériumnak” már nem lesz több kibúvója a jogerős ítélet teljesítésére, azonnal végre kell azt hajtania.

Vagyis, át kell utalnia a kétmillió forintos sérelmi díjat, valamint bocsánatot kell kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól az MTI Országos Sajtószolgálata útján, illetve a kormany.hu nyitóoldalán. Ráadásul utóbbi bocsánatkérésnek 30 napon át kell ott szerepelnie a kormány központi portálján.

Az átvételre – mindennel együtt összesen – 10 munkanapja van a kabinetirodának. Ez naptári napokat tekintve akár már idén lejárhatna, de december 24. és január 1. között ítélkezési szünet van a bíróságokon. Ezzel együtt is legkésőbb január 10-ig mindenképpen végre kell hajtani az ítéletet.