Három minisztériumban is házkutatást tartottak a Völner-ügy miatt

Három minisztériumban is házkutatást tartottak a Völner-ügy miatt

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly november 25-én egyszerre kerestek iratokat a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai azokkal a pályázatokkal kapcsolatban, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással – írta meg az RTL.hu a nyomozati iratok alapján.

Az ügyészek a Miniszterelnökség Bihari János utcai épületébe értek oda először. Itt van a Paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hivatala. Mint korábban kiderült, Völner Pál június elején egy lehallgatott telefonbeszélgetésben azt mondta Schadl Györgynek, hogy együtt ebédelt a miniszterrel, átbeszélték a pályázati lehetőségeket, és Süli János „szeretettel várja ezt a dolgot”. Ez a dolog lehetett az az ügy, amelynek keretében Völner pályázati pénzt próbált felhajtani Schadl cégének egy vízzel működő motorhoz.

A nyomozók Schadl cégével, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat kérték. A munkatársak majdnem tizenegyig keresték az iratokat, de végül semmit sem találtak, és azt mondták, hogy Süli János naptárában sem volt nyoma ezzel kapcsolatos találkozónak. Megnézték Kovács Pál államtitkár naptárát is, mert ő foglalkozik ezekkel a pályázatokkal a minisztériumban, de abban sem találtak semmit. Az ügyészek végül egy támogatási listát vittek el a minisztériumból. A házkutatás vége előtt tíz perccel megjelent Süli János tárca nélküli miniszter is, és vele is ismertették a házkutatás okát.

Völner Pál a lehallgatott beszélgetésekben arról is beszélt, hogy Steiner Attilánál, az ITM körfogásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáránál is érdeklődött pályázati lehetőségekről a vízzel működő motorhoz. Az ügyészek az ő államtitkárságán is jártak, ahol a pályázati felhívások és a támogatott pályázatok listáját adta át nekik az államtitkár tanácsadója. Schadl cégére külön is rákerestek, de nem találtak semmit.

Az Emmi-be azért mentek a nyomozó ügyészek aznap, mert Schadl György többször kért segítséget Völner Páltól egy oktatási központ engedélyei miatt is. Az ügyről több iratot is találtak, ezeket Maruzsa Zoltán államtitkár át is adta az ügyészeknek.

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vagy a kormány tagjai értesültek-e a házkutatásokról, és ha igen, tisztában voltak-e vele, hogy milyen ügyben nyomoznak, de nem kaptak választ. A nyomozati iratokból ugyanakkor kiderül, hogy az ügyészség már november 10-én értesítette a Szabályozott Tevékenységek Felügyelei Hatóságának elnökét arról, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták, és többek között hivatali vesztegetéssel gyanúsítják. Ez a hivatal vette át október elsején Völner Páltól a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felügyeletét. A kormány azt sem árulta el, hogy a hatóság megosztotta-e ezt az információt akár bármelyik miniszterrel, akár a miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta az RTL Híradó kérdésére, hogy aznap értesült először a Völner Pál ellen folyó eljárásról, amikor az ügyészség kikérte a mentelmi jogát – azaz december hetedikén.