Hekkertámadás miatt emeltek vádat ifj. Rapcsák András ellen

Hekkertámadás miatt emeltek vádat ifj. Rapcsák András ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Információs rendszer és adat megsértésének bűntette miatt vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség ifj. Rapcsák András ellen – jelentette vasárnap Márki-Zay Péter Facebook-tájékozatója nyomán a Hódpress. A hódmezővásárhelyi polgármester az élő videó bejelentkezésében mutatta be az erről szóló dokumentumot (az ominózus rész 1:17:50-nél kezdődik).

Vasárnap esti elő bejelentkezés

Márki-Zay Péter was live.

A minap az esetleges miniszterjelöltségért folyó ellenzéki előválasztásra bejelentkező városvezető az ügyészségi dokumentumot úgy kommentálta: „Kíváncsian várom a következményeket, hiszen eddig azt tapasztaltam, hogy amikor adatokat szivárogtattak ki és mondjuk éppen a fideszes frakcióvezetőnek küldték tovább a hivatalból, amit ők el is ismertek, azt a nyomozást a rendőrség megszüntette”.

Az ügy előzménye, hogy még tavaly július 2-án egy önkormányzati cég, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. egyik számítógépéről hekkertámadás érte a hivatal informatikai rendszerét. Az ügyben akkor a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett nyomozásba. Az egykori városvezető fia, ifj. Rapcsák András által vezetett HVSZ Zrt. – mint az önkormányzat saját cége – 2018 októberéig végezte a hivatal informatikai szolgáltatásait, a cég azonban 2018. október 2-án felmondott, ezzel akkor kényszerhelyzet elé állítva a Polgármesteri Hivatalt.

Márki-Zay akkor arról beszélt, havi rendszerességgel próbálják feltörni a hivatal rendszereit külső támadók. Előfordult, hogy valaki fizikailag behatolt az önkormányzat épületébe és egy kábel kihúzásával állította le rendszereiket (Az üzemeltetéssel kapcsolatos új szerződések miatt a közben tavaly a Közbeszerzési Döntőbizottság, közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt 13 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra.)

Az önkormányzatot ért hekkertámadás kapcsán – miként arra a Hódpress is emlékeztet – a HVSZ Zrt. akkori vezetése tagadta, hogy bármilyen közük lett volna a támadáshoz, később pengeváltás is történt a mostani városvezetés és az akkor cégvezető között, aki nem mellesleg a 2002-ben elhunyt, a várost 1990-től vezető polgármester fia.