Helsinki Bizottság: politikusi önkény, ha semmibe vesznek jogerős ítéleteket

Helsinki Bizottság: politikusi önkény, ha semmibe vesznek jogerős ítéleteket

Képünk illusztráció (Fotó: Tom Blackout/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahol a törvények alapján meghozott jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye. Ezekkel a szavakkal reagált a Magyar Helsinki Bizottság Tuzson Benceének, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának Hír tv-ben elhangzott nyilatkozatára, amely szerint felfüggesztik az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatta megítélt kártérítések kifizetését – – olvasható a hvg.hu portálon. A bizottság érvelése szerint a kifizetésekkel az Igazságügyi Minisztérium az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy korábbi jogerős ítélete alapján bevezetett, hazai eljárásban, magyar bíróságok által előírt kötelezettségét teljesíti, tehát nem Strasbourg – ahogy a kormány érvel –, hanem hatályos magyar jogszabályok alapján a magyar bíróság ítéli meg, annak semmibe vétele a jogállami keretekkel sem összeegyeztethető.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít" | Magyar Hang

Tuzson Hír tv-ben elhangzott szavai szerint a kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, jár-e kártérítés.

Tuzson szerint nagyjából 12 ezer eljárásról van szó. Mint mondta, egy egész iparág alakult ki: "az üzlet lényege pedig abban áll, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni".

– Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnőzöknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét" – mondta az államtitkár a műsorban.

A téma Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján is szóba került, akkor a kormányfő azt mondta: "konzultáltam az igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk. Nagyon sokra büntettek bennünket. Mondtam, hogy vállaljuk a vitát, mert ez egy lehetetlen állapot."

Ezt követően a kormányzati kommunikációban némi zavar támadt, hiszen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hétvégén még azt magyarázta, Orbán Viktor éveleji sajtótájékoztatóján nem arra adott utasítást, hogy ne fizessék ki a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítést, csak egy új szabályrendszert akart. Ehhez képest Tuzson három nappal később bejelentette a kifizetés felfüggesztését.