Hosszan magyarázta az Indexet érintő terveit Gerényi Gábor

Hosszan magyarázta az Indexet érintő terveit Gerényi Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletes beszámolót tett közzé az Index hírportál átalakítási terveiről Gerényi Gábor, az a tanácsadó, akinek javaslatai alapján felvetődött a hírportál szerkesztőségének szétszedése. Gerényi Gábor – aki jelenleg az Azonnali.hu társtulajdonosa – azt írta a blogján, hogy azért szólalhat meg, mert feloldották a titoktartási kötelezettségét.

Az már eddig is tudható volt, hogy az Index szerkesztőségét úgy alakították volna át, hogy a rovatokat külön cégekbe szervezték volna ki. Ezt Gerényi – a Hvg.hu szemléje alapján – azzal magyarázta, hogy ez nem lett volna példa nélküli az Indexnél sem, hiszen korábban így hozták létre az autós rovatnak a Totalcar Kft.-t. A sportrovatnál azonban hiába próbálkoztak ezzel, nem jött be, így visszaállították az eredeti állapotot.

Egyébként pedig nemzetközi trend egyes rovatok kiszervezése, ez a trend szerinte erősödni is fog. Ám – írta – így sem a teljes szerkesztőséget szervezték volna ki, hanem két-három rovattal tettek volna kísérletet, az újságírók pedig tulajdonrészt kaptak volna ezekből a cégekből. Szerinte ebben a rendszerben a függetlenség nem csökkent volna, hanem éppen fordítva: nőtt volna.

Gerényi a javaslata előnyeit úgy foglalta össze, hogy a modellt azért tartja jó lehetőségnek, mert ez hosszú távon üzletileg jobban kalkulálhatóvá és rugalmasabbá tehetné a portál működtetését. A közönségnek azért lehetne előnyös, több tartalommal még több információhoz és szórakozáshoz juthatna, az újságíróknak pedig tulajdont, így nagyobb jövedelmet jelenthetne.

Az már korábban kiderült, hogy a Gerényi Gábor által kidolgozott tervet a portál igazgatósága nem fogadta el. Bodolai László, a híroldalt tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a Média1.hu-nak azt mondta, Gerényi munkája már véget ért.

Az ügy azonban más fontos személyi változásokkal is járt: Pusztay András vezérigazgató lemondott, Dull Szabolcs főszerkesztő pedig az igazgatóságból távozott. Cikkünk írásának idején a szabadindex.eu oldalon látható barométer továbbra is azt jelzi, hogy a szerkesztőség tagjai továbbra is veszélyben érzik az oldal függetlenségét.

Az Index körül hosszabb ideje érzékelhető bizonytalanság. Ez csak erősödött, miután a portál hirdetéseit értékesítő és más online oldalakat kiadó Indamedia Csoportban tulajdonrészt szerzett Vaszily Miklós, aki a TV2 elnöke is.