Ilyen se volt még: Hszi Csin-ping a Hit Gyülekezetének lapjában kívánt boldog új évet

Ilyen se volt még: Hszi Csin-ping a Hit Gyülekezetének lapjában kívánt boldog új évet

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren)

Fotó: Li Hszueren

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban már megírtuk, hogy az egyébként hangosan kommunistázó Hit Gyülekezetének lapja, a Hetek lett a kínai propaganda egyik hazai szócsöve. A Biblia- és keresztényellenes Kína állami hírügynökségének, a China Media Groupnak adnak teret fizetett hirdetésekben és PR-cikkekben, és most ennek köszönhetően olvashatjuk a kommunista pártfőtitkár egész világ számára megfogalmazott újévi jókívánságait, egyenesen Pekingből.

A különös szöveg a magyar olvasót erősen emlékezteti a múltra. A fordításba viszont becsúsztak sajnálatos hibák, hemzseg a magyartalan fordulatoktól, a készítőjét azóta alighanem „internálták”.

„A most véget érő rendkívüli év volt. Olyan eseményeket tapasztaltunk meg személyesen, melyek mérföldkőként szolgáltak a Kínai Kommunista Párt és Kína történelmében. A két 100 évre irányuló küzdelmünk célkitűzéseit összekötő korban beindítottuk a modern szocialista ország átfogó kiépítésének új folyamatát, lelkesedést árasztva haladunk a kínai nemzet megújulásának útján.

Az év elejétől a végéig a mezőkön, a vállalatokban, a közösségekben, az iskolákban, a kórházakban, a laktanyákban, a tudományos és kutatóintézetekben az egész évben szorgalmasan dolgoztak, verejtékeztünk, felajánlásokat tettünk, számos eredményt értünk el. Az tovat időben mint láttuk és átéltük, Kína hajlíthatatlan és feltörekvő ország. Itt él a kedves kínai népünk, itt munkáljuk a napról napra fejlődő és generációról generációra továbböröklődő ügyünk.” Az egyébként később sem derül ki, mi is pontosan a „tovat.”

Megtudjuk azt is, hogy a kínai elnök szerint „mindig fenn kell tartanunk az éberséget, még biztonságos helyzetben is, fenn kell tartanunk a stratégiai türelmet, a nagyobb és a legkisebb területekre is figyelmet kell fordítanunk!” Szerencsére az igazi vezető odafigyel a keményen dolgozó kisemberek szavára is: „egyes területeket megvizsgáltam, meghallgattam különböző alapszervezeti munkabeszámolókat, amelyekből inspirációkat kaptam. Amikor eljutottam családokhoz, mindig megkérdeztem, hogy még milyen nehézségeik vannak. A falusiak történeteit mindig észben tartom.”

Szóba került még a tibeti antilopok szaporodása és vándorlása, az ifjúsági eskü, mely szerint „pártunk, nyugodt lehetsz, az országot erősítő úton járok!”, és Hongkong, valamint Makaó virágzása is. A teljes üzenet itt olvasható.