IDEA Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága, a Jobbiké viszont zuhant

IDEA Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága, a Jobbiké viszont zuhant

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább folytatódik a Fidesz fokozatos támogatottság vesztése – írja az IDEA Intézet legújabb reprezentatív felmérésében. Az utolsó, augusztus eleji méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában három, a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága. 

Mindez összességében azt jelenti, hogy a bejelentett adó- és rezsiemelések óta a teljes népesség körében immár 11, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 7 százalékponttal kevesebb választó támogatja a pártot. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez utóbbi, szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes.

A 2022. szeptember elején készített reprezentatív vizsgálat már az első, megemelt rezsiszámlák megérkezésének időszakában készült. A Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága további három százalékponttal alacsonyabb (35 százalékról 32 százalékra), mint augusztus legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 1 százalékponttal emelkedett.

Összességében mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága 2022 májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék, 11 százalékponttal csökkent (32százalék, ami jelentős változás.

Az intézet szerint lényegében minden olyan szavazó, aki a hosszú kampányidőszakban – 2021 szeptember és 2022 március között – csatlakozott a Fideszhez, mostanra elpárolgott.

A biztos szavazó pártot választók körében azonban mindössze 1 százalékpontos csökkenés regisztrálható (51 százalékról 50 százalékra) az előző, augusztusi méréshez képest. Az 50 százalékos támogatottság azzal egyezik meg, mint amit az intézet 2022. március folyamán mért a kormánypártnak, ez a visszaesés tehát nem olyan jelentős, mint a teljes népességre vetített eredmények. Ez továbbra is arra utal, hogy a törzsszavazók száma alig változhatott az elmúlt egy-két hónapban.

Az ellenzéki pártokat vizsgálva továbbra is a Demokratikus Koalíció bír a legnagyobb támogatottsággal, a teljes népesség 11 százaléka, a biztos szavazó pártot választók 17 százaléka szavazna a pártra egy most vasárnapi országgyűlési választás alkalmával. 

Ugyanakkor a Jobbik teljes, választókorú népességben mért támogatottsága lecsökkent 2 százalékra, ami az intézet által valaha mért legalacsonyabb érték.

Összességében a rezsiemelés, a kata megszüntetése és további közpolitikai intézkedések jelentősen megmozgatták a Fidesz szavazótáborát. – Nagyjából most ért oda a csökkenés, hogy elfogytak a peremszavazókban rejlő tartalékok, így ha a Fidesz tovább esik, az már komolyabb problémát okozhat a párt számára – értékel az intézet.