IDEA: Rendkívül stabil a Fidesz–KDNP támogatottsága, de a plafonon van

IDEA: Rendkívül stabil a Fidesz–KDNP támogatottsága, de a plafonon van

Az IDEA Intézet 2020. április 20. és április 26. között, a pártpreferenciákkal kapcsolatban készített közvélemény-kutatásának eredményei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy-egy százalékkal növekedett a Fidesz–KDNP támogatottsága az IDEA intézet április végi felmérése szerint a teljes népesség és a biztos pártválasztók között is (ez hibahatáron belüli elmozdulást jelent). Így a választókorú népesség körében 31, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 50 százalékon áll a kormánypárti szövetség.

A közösségimédia-alapú, 2000 ember kérdőíves megkérdezésével készült felmérés szerint február óta a választáson biztosan részt vevő és pártot megnevezők kategóriájában három százalékpontot emelkedett a kormánypártok támogatottsága. Ez nem szignifikáns, de tendenciózusnak tekinthető elmozdulásként értékelte az intézet. Ám ennek ellenére nem állítható, hogy a koronavírus-járvány érdemi módon megmozgatta volna a kormányzó erő elfogadottságát. Szemben például Ausztriával, Németországgal vagy éppen Lengyelországgal, ahol a kormányon lévő konzervatív pártok mindegyike jelentősebben tudta növelni a támogatottságát.

Az IDEA szerint tehát a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik. Szerintük a kérdés az, hogy a járvány második szakaszában, amikor a kormánynak a gazdasági következményeket kell csillapítani, milyen tendenciák fognak érvényesülni.

A felmérés alapján az ellenzéki térfélen is szinte befagytak a támogatottsági adatok. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 10 százalékot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot kapna. Áprilisban a Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra.

A Jobbik támogatottsága szintén alig változott. A teljes népességben 6 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 8 százalék. A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében 5 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztók körében hét százalék. A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd két-két százalékot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt.

Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 31 százalék, vagyis hajszálra megegyezik a kormányzópártéval. Ugyanakkor márciushoz képest nem változott a bizonytalanok aránya sem. A megkérdezettek 35 százaléka nem mondta meg, hogy melyik pártra szavazna, vagy nem tudja, hogy melyik erőt támogassa.