Így állt ki Szijjártó Péter Magyarország egyik „barátja” mellett

Így állt ki Szijjártó Péter Magyarország egyik „barátja” mellett

Szijjártó Péter magyar és Ilia Darchiashvili georgiai külügyminiszter. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Georgia jelentős haladást ért el az EU-tagjelölti státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítésében, ezért Magyarország nem látja akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja ezt a státuszt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken.

Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt egy héten sok szó esett a nyugat-balkáni országok integrációjának támogatásáról, de nem szabad elfelejteni, hogy „vannak még más barátaink is, akik bebocsátásra várnak”. Például a georgiaiak, akikkel szemben „kifejezetten igazságtalanul jártak el Brüsszelben” akkor, amikor Ukrajnával és Moldovával ellentétben nekik nem adták meg a tagjelölti státuszt. Holott Georgia semmivel sincs rosszabb állapotban, mint a másik két ország – tette hozzá.

– Mivel ez így alakult, Magyarország azóta folyamatosan segíti Georgiát abban, hogy meg tudjon felelni az Európai Unió által támasztott elvárásoknak, és teljesíthesse a tagjelöltté váláshoz szükséges feltételeket – írta a miniszter. Szijjártó Péter georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel pénteken telefonon áttekintette az Európai Bizottság héten bemutatott időközi jelentését az előrehaladásról. A jelentés és Georgia kormányának erőfeszítései alapján „egyértelmű számunkra, hogy Georgia komoly előrehaladást ért el, így nem látjuk akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja a tagjelölti státuszt”. Hozzátette: remélik, hogy sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem fognak kettős mércét alkalmazni Georgiával szemben.