Indul a kampány, de az ellenzéknek már nem jut óriásplakát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte már csodálkozni sem érdemes azon, hogy a kormány és a hatalmon lévő pártok mindent megtesznek azért, hogy az ellenzék üzenetei még véletlenül se jussanak el a választókhoz. Például előre „véletlenül” elfogytak az óriásplakát helyek is, így az ellenzéknek mást kell kitalálnia ahhoz, hogy programjuk nyilvánosságra kerüljön. Úgy döntöttek a Népszava értesülése szerint, hogy a lehető legtöbb aktivistát vetik be, hogy valamelyest csökkentsék a kormánypárti előnyt.

A lap által megkérdezett fővárosi, ellenzéki politikus elárulta,

a legtöbb plakáthelyértékesítéssel foglalkozó cég azzal hárította el a

megkeresésüket, hogy már nincsen szabad hely a kampányidőszakra. De olyan eset

is előfordult, hogy adtak ajánlatot az ellenzéki pártnak, 24 órás válaszadási

kötelezettséggel, ám a határidő lejárta előtt szintén írásban közölték,

elfogyott minden hely. Persze erre számítani lehetett, éppen ezért az összefogó

ellenzék most dolgozza ki a közös kampány részleteit, illetve azt, milyen közös

forrásokból finanszírozzák azt. Az biztos, hogy közös kampánycsapatok

alakulnak, és az erősebb bázissal rendelkező pártok segítik a többieket, hogy

mindenki egyenlő arányban vehesse ki a részét a munkából.

Az LMP még bízik a a plakáthelyekel rendelkező cégekkel való megegyezésben, ugyanakkor közölték, számos településen a többi ellenzéki párttal koordinálják a kampánytevékenységeket. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Népszavának szintén leszögezte, a fővárosban összehangolt kampány lesz az ellenzéki oldalon, arculatban és eszközök tekintetében is, és azt is egyértelművé tette, hogy momentumos plakátkampány biztosan nem lesz.

Vidéken „kissé” nehezíti a plakátok elhelyezését a különböző villanyoszlopokon, hogy az E.on-hoz, vagy az ELMŰ-höz tartoznak, és az E.on elküldte a Momentumot a kormányközeli Garancsi István-féle Esmához, hiszen ők rendelkeznek a felületeikkel. „Ők nem is tették lehetővé az ingyenes plakátolást a kampányidőszakban. Az viszont örömteli – folytatta –, hogy a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ingyenesen engedélyezte a vadplakátolást, hiszen a céghez nagyjából 30 ezer oszlop tartozik a fővárosban” – jelentette ki Hajnal Miklós.

Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke elárulta, hogy Budapesten lesz egy főpolgármester-jelölti kampány – amelyet Karácsony Gergely stábja irányít, és amelyben a Jobbik nem vesz részt –, valamint minden kerületnek lesz egy saját polgármester-jelölti kampánya is. Utóbbit az adott kerület közös ellenzéki csapata szervezi. Varju László, a DK alelnöke és kampányfőnöke közölte, „általában közös arculattal, közösen kampányolunk". A DK egyébként szeretett volna óriásplakátokat, de több ajánlatkérésükre is elutasítást kaptak, mondván nincsenek megvásárolható helyek.

A lap két jelentős plakátcéget, a Publimont Kft.-t és a JCDecaux Hungary Zrt.-t is megkereste, miszerint mely pártok keresték meg őket, hány helyük van és volt-e olyan ajánlatkérés, amelyet elutasítottak, de nem érkezett válasz.